„Alianța Rusia-China”- coșmarul American, titrează publicația “American Magazine”

Externe

Consolidarea cooperării rusești cu China devine cea mai mare amenințare la adresa Statelor Unite, iar această alianță ar putea deveni un adevărat „coșmar american”, scrie interesul național, citând experții Centrului pentru Interese Naționale.

Experții spun că Washingtonul face o greșeală grosolană, subestimând cooperarea din ce în ce mai strânsă dintre Moscova și Beijing. De asemenea, se remarcă faptul că Statele Unite au pierdut poziția  avantajoasă a celei de-a doua jumătăți a Războiului Rece, când relațiile dintre  acestea și Uniunea Sovietică și China au fost separate și semnificativ mai bune decât cele dintre Moscova și Beijing.

Cu toate acestea, analiștii subliniază faptul că, în ciuda relațiilor bune dintre Rusia și China, în prezent nu se menționează o alianță oficială între cele două țări. Potrivit experților, Beijingul se teme încă de faptul că o alianță cu Moscova ar putea slăbi considerabil cooperarea economică cu Washingtonul. Pe de altă parte, China este extrem de pozitivă în aprofundarea cooperării economice cu Rusia în ansamblu, dar nu va lua măsuri pentru a proteja Moscova de presiunile occidentale, cum ar fi de exeplu, trecerea  completă la tranzacțiile financiare în monedele naționale. Publicația reamintește cuvintele ambasadorului Chinei în Statele Unite, Cui Tiankai, care, în fotografia lui Vladimir Putin și Xi Jinping, apar zâmbind și și strângându-și mâinile, nu este chipul zâmbitor al lui Donald Trump. Diplomatul a menționat că este mai profitabil ca China să colaboreze cu Rusia și alte țări pentru a accelera crearea unei lumi multipolare, în loc să se afle într-un conflict bipolar alături de Washington față de Moscova. A se reține că, de mult timp, analiștii americani cu scepticism au luat în considerare posibilitatea unei cooperări profunde între Rusia și China. Cu toate acestea, Statele Unite au întreprins inconștient acțiuni care au adus Moscova și Beijingul mai aproape. Și acum „cea mai dificilă întrebare” pentru Washington este cum să răspundem acestei apropieri, scrie ziarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *