Primăvara Europeană a Poeților

Chișinău – Festivalul Internațional de Poezie „Primăvara Europeană a Poeților”

Social

Ediția a IX-a a Festivalului internațional de poezie „Primăvara Europeană a Poeților” se desfășoară în perioada 07-09 mai 2019 la Chișinău, la Muzeul Național de Artă.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău participă în calitate de coorganizator la Festival Internațional „Primavara Europeană a Poeților”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, transmite ICR Chișinău, într-un comunicat de presă.

La evenimentul organizat de Uniunea Scriitorilor, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român din Chișinău „Mihai Eminescu”, vor participa poeți din Franța, Germania, România, Rusia și Azerbaijan.

Evenimentul are o importanță deosebită în contextul schimbului intercultural și contribuie la promovarea în lume a literaturii dintre Prut și Nistru. Literatură, care este apreciată la nivel înalt de diverși scriitori cu renume, care au posibilitatea s-o cunoască, afirmă scriitorul Nicolae Dabija:

„Eu cred că lumea culturală încă trebuie să ne descopere pe noi ca poezie. Vă dau doar un exemplu – anul trecut l-am invitat pe Husto Padron, un mare poet spaniol, la Chișinău. El a cerut să i se traducă tot, ca să scrie ulterior în una din cele mai importante publicații din Spania următoarea frază: „Poeții din Repubica Moldova nu-și permit luxul de a nu spune nimic în poezie”. El mi-a mai spus: „Aveți o poezie extraordinară – până și poeții cei mai slabi la voi au metaforă”. Și acum văd scriitori din diferite țări veniți să apere poezia, să promoveze poezia”.

În cadrul Festivalului, la Muzeul Național de Artă al Moldovei astăzi va avea loc Simpozionul internațional „Dialoguri europene: poeţi şi traducători”.

La finalul evenimentului, vor fi decernate premiile Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a IX-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *