Codul Rutier 2022 – afecțiunile medicale care vă pot lăsa fără permis

Social

Modificările intrate în vigoare în anul 2022 la Codul Rutier pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.

Prin ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019 a fost introdusă o nouă examinare medicală pentru şoferii profesionişti. Examenul de pneumologie are menirea să depisteze apneea de somn. Va fi un control obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În funcție de rezultatul acestei examinări, candidatul va fi declarat apt sau inapt pentru șofat.

Actul normativ care stabilește că toți solicitanții unui permis auto trebuie să treacă printr-un control medical și afecțiunile care pot împiedica o persoană să conducă mașina pe drumurile publice este Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Afecțiunile medicale care pot crea probleme la obținerea sau reînnoirea unui permis de conducere sunt următoarele:
Afecțiunile vederii

Persoanele care au probleme cu vederea nu pot obţine sau reînnoi permise de conducere. Conform legislației în vigoare, cei care solicită un permis auto trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice.
În cazul persoanelor din grupa 1, la obținerea sau reînnoirea permisului, acestea trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5 (cu lentile de corecție, dacă este cazul) când se utilizează ambii ochi. În ceea ce privește persoanele din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este cazul, trebuie să fie de măcar 0,8 la ochiul bun și minim de 0,1 la celălalt.

Handicapul locomotor
oți candidații/ conducătorii auto care prezintă afecţiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permise. Excepție fac acele persoane care aduc avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.
Afecțiunile cardiovasculare
Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau suferinde de angină pectorală de repaus ori emoţie. Se poate retrage dreptul de a conduce o mașină și persoanelor care suferă de tensiune arterială anormală. Atenție, pot pierde permisul auto și conducătorii care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic! În astfel de cazuri e nevoie de avizul medicului, iar permisul se acordă numai cu condiţia de a efectua verificări medicale periodice.
Diabetul zaharat
Nu pot obține permisul auto și nici nu îl pot reînnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Bolnavii de diabet zaharat aflați sub tratament medicamentos pot obține permisul numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice;

Problemele de auz
Persoanele care se încadrează în grupa 2 pot obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizată. Începând din 2019, cei care au o hipoacuzie profundă bilaterală ce nu se poate corecta la niciuna dintre urechi se pot încadra numai în grupa 1 dacă mașina are oglinzile mai mari.
Afecțiunile neurologice

Persoanele care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia, nu pot obține sau reînnoi permise de conducere. Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență constituie un pericol real si grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un automobil.

Tulburări mintale
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile acelor conducători auto care prezintă următoarele afecțiuni:
a) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacitații de judecată, comportament ori adaptabilitate.

b) retard psihic sever;
c) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale;

Afecțiuni renale
Pentru candidatii si conducatorii auto din aceasta grupa, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.
Dependența de alcool, droguri și medicamente
În acest caz, permisul de conducere poate fi anulat la solicitarea medicilor care au constat că persoanele în cauză nu sunt apte pentru şofat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *