Orașul Colmar, situat în estul Franței în regiunea Alsacia (la granița cu Germania) este o mică bijuterie medeivală a acestei zone, caracterizată de o succesiune de colțuri pitorești cu case colorate din piatră sau din lemn, biserici gotice și alei pietruite.
Acest mic oraș, situat la poalele masivului muntos Vosges mai este cunoscut și ca Mica Veneție, datorită prezenței râului Lauch și a unei serii de canale ceea ce îl face cu adevarat romantic și sugestiv.
Orașul, al cărui aspect tipic medieval a ramas intact își are originile în Impeiul Roman. De-a lungul secolelor, a fost disputat de mai multe ori de Franța și Germania vecină, până la sfârșitul Primului Război Mondial, când a intrat definitiv în Alsacia Franceză.
Datoită acestor evenimente istorice, și astăzi, acest oraș încântător este considerat jumătate francez și jumătate german, așa cum o demonstrează tradițiile franceze și germane care se îmbină perfect, limbajul dublu, diferitele tradiții și specialitățile gastronomice variate.
O altă particularitate este că, orașul se se află pe Route de Vin – celebrul drum al vinului din Alsacia (cel mai vechi drum din Franța unde se produc cele mai renumite vinuri din lume) ce șerpuieste printre podgorii caracterizate de culori calde, oferind o priveliște cu adevărat uluitoare.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
La Petite Venice (Mica Veneție) – un colț fermecător al orașului caracterizat de canale pitorești și case frumoase, colorate care se reflectă în apă și poduri care traversează canalele ce oferă priveliști uluitoare ale acestui peisaj pitoresc.
Este un loc ideal pentru a vă plimba pe străzile pietruite, pentru a admira arhitectura tradițională și a respira atmosfera unică. Vizitați magazinele tipice de artizanat, lasându-vă atrași de mirosurile dulciurilor, al biscuiților și al pâinii proaspăt coapte care vine de la patiseriile din împrejurimi și plimbați-vă pe micile poduri care traversează râul și canalele pentru a face cel mai interesante fotografii.
O altă variantă de a vă bucura de Mica Veneție este să faceți o mini-croazieră romantică la bordul unei bărci pentru a descoperi această zonă minunată dintr-o altă persepectivă, trecând la câțiva metri de ușile de intrare ale caselor colorate cu balcoane și obloane împodobite cu sculpturi și decorațiuni;
Cartierul Tăbăcarilor ( se dezvoltă în jurul Rue des Tanneurs) – una dintre cele mai caracteristice zone din Colmar unde se află o concentrație mare de case ce datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea și canale pitorești. Pe aceste străzi înguste se afla cândva breasla tăbăcarilor care folosea primele etaje ale caselor pentru uscarea pieilor. Printre clădirile uimitoare se numără Sala Pieței, Palatul de Justiție și Hotel des Chevaliers de St. Jean, construit într-un stil venețian neobișnuit. Astăzi, pe aceste străzi se găsesc numeroase magazine, taverne și restaurante tipice alsaciene;
Biserica Saint Martin – cea mai importantă clădire religioasă din Colmar și un exemplu prețios de arhitectură gotică din Alsacia, așa cum o demonstrează clopotnița sa înaltă ce oferă o vedere panoramică asupra orașului , acoperișul, ferestrele din sticlă și fațata sa impresionantă în stil gotic, cu detalii fin sculptate care captează atenția vizitatorilor. Aspectul exterior este caracterizat de un un roșu cărămiziu datorat pietrei din Masivul Vosges (grès rouge des Vosges), un material larg răspândit în arhitectura gotică franceză. În interior, navele mari și altarele împodobite cu sculpturi și vitralii creează o atmosferă sacră și evocatoare;
Marché Couvert Colmar (Piața acoperită) – un loc fermecător unde localnicii se întânesc în fiecare zi. Este o clădire istorică care datează din 1865 în interiorul căriea se găsesc o varietate de chioșcuri care vând produse alimentare proaspete și specialități culinare regionale, cum ar fi: fructe, legume, carne și brânză, delicatese locale, pâine proaspăt coaptă, deserturi tradiționale și mâncăruri gata preparate. Aici puteți degusta sau cumpăra fois gras, brânzeturi, mezeluri, beri artizanale și orice alte delicatese;
Maison des Têtes – una dintre cele mai vechi case din Colmar, ce datează din perioada Renașterii. Clădirea își ia numele de la varietate de capete sculptate, umane și animale, care ies de pe fațadă – 106 la număr, sculptate între balcoane, între ferestre și pe toată fațada. Această reședință a fost comandată în 1609 de bogatul comerciant Anton Burger, care era și primar în Colmar. Astăzi, Maison des Têtes găzduiește un hotel de lux de cinci stele;
Casa Pfister – situată la colțul pitorescului Rue des Marchands, strada Negustorilor a devenit simbolul absolut al Colmarului. Maison Pfister este renumită pentru „erker”-ul său caracteristic, o fereastră proeminentă cu două etaje care adaugă o notă distinctivă structurii sale. Ambele case, Maison des Têtes cât și Maison des Têtes (care se află la aproximativ 400 de metri una de celălaltă) spun istoria și arta epocii, purtând, parcă în timp vizitatorii, într-o atmosferă fascinantă și încântătoare. În prezent, nu poate fi vizitată, dar merită să fie admirată din exterior pentru manopera sa arhitecturală și decorativă rafinată;
Vechea vamă din Colmar (Koïfhus) – cunoscută și sub numele de Koïfhus este o clădire fascinantă care datează din 1480. Dacă în trecut era locul unde erau depozitate mărfurile, înainte de a fi importate sau exportate și în cele din urmă impozitate, astăzi reprezintă un important sit istoric. Arhitectura sa distinctivă, cu acoperișurile sale și fațada elegantă, atrage atenția multor vizitatori. În interior se pot admira vechile săli de recepție, care mărturisesc importanța economică și politică și comercială pe care odinioară a avut-o această clădire;
Muzeul Unterlinden – găzduit în interiorul unei foste mănăstiri de călugărițe dominicane (a cărei construcție datează din secolul al XIII-lea), Muzeul Unterlinden găzduiește o vastă colecție de lucrări antice, moderne și contemporane, ale artiștilor locali și internaționali, inclusiv lucrări ale lui Grunewald, Picasso, Renoir și Holbein, dar și obiecte de artă decorativă și populară din Alsacia din Evul Mediu până la Renaștere. Cel mai interesant aspect al vizitei la mănăstire este magnifica Mănăstire gotică, din piatră de Vosges și capela St. Johann unter der Linde, care dă numele muzeului;
Muzeul Jucăriilor – deschis din 1993 și construit în interiorul unui vechi cinematograf, muzeul adăpostește o vastă colecție din secolul al XIX-lea până în zilele noastre. Cu o colecție care cuprinde peste 1000 de piese aflate în sălile celor trei etaje ale muzeului – de la trenuri la păpuși Barbie, de la păpuși din ceramică la Lego, de la jocuri de societate la roboți reușește să-i încânte atât pe copii cât și pe adulți;
Route des Vins d’Alsacia – este una dintre cele mai vechi și mai fascinante rute ale vinului din Franța. Lungime de 170 km, drumul șerpuiește prin peisajele pitorești ale Alsaciei, de la Marlenheim până la Thann. Pe parcursul drumului există podgorii încântătoare, castele medievale antice și sate fermecătoare. Cramele care se găsesc de-a lungul drumului vă oferă posibilitatea de a degusta și achiziționa vinurile de Alsacia, renumite pentru varietatea și calitatea lor. Parcurgând acest drum, ale acestei frumoase regiuni viticole veți avea parte de o experiență unică.
În ceea ce privește gastronomia, în Colmar veți găsi în meniurile restaurantului diverse preparate pe bază de carne, gătite în moduri în diferite, a căror rețete sunt infulențate atât de bucătăria franceză, cât și de cea germană.
Una dintre specialitățile alsaciene este choucroute – un preparat pe bază de carne de porc și varză murată aromat cu boabe de ienupăr, la care se mai pot adăuga slănină, untură, ciolan de porc sau cârnați.
Printre cele mai tipice mâncăruri se numără: baeckeoffe (tocană formată din diferite tipuri de carne și pusă într-o tigaie cu legume și cartofi înăbușiți); Coq au Riesling (cocoș gătit în celebrul vin Riesling alsacian); Fondue Vigneronne au vin rouge ( fondue specială de carne cu vin roșu fierbinte); Tarte flambée ( o tartă subțire flambată, gătită la foc de lemne și umplută cu smântână, ceapă și slănină afumată, și bretzel – pâinea tipică germană împletită care există în mai multe variante la Colmar, cu diferite umpluturi); Foie gras (deliciosul ficat de gâscă originar din Alsacia, servit cu gustoasa pain d’épices, sau pâine condimentată).
Dintre brânzeturi, cea mai tipică este Munster, o brânză cu coajă moale care provine din platoul Vosges, la granița dintre Alsacia și Lorena, toate acestea sevite alături de un vin bun, deoarece, Colmar este capitala vinului alsacian unde, la câțiva pași de centrul orașului se află podgorii splendide unde se produc câteva vinuri celebre precum: Riesling renan, Pinot gris, alb și roșu, și Gewürztraminer.
În tot orașul există tipicele winstubs și bierstubs – taverne cu o atmosferă foarte primitoare unde puteți savura preparate și delicatese alsaciene însoțite de un pahar de vin sau o cană de bere.
Cât privește cazarea, Colmar oferă o concentrație foarte mare de clădiri istorice din diferite epoci în care vă puteți caza, într-o atmosferă de basm. În perioada Crăciunului, prețurile sunt în medie mai mari decât în alte perioade ale anului, dar rezervând cu mai mult timp înainte veți putea găsi locuri de cazare cu facilități deosebite, la prețuri accesibile.
Colmar este situat între două aeroporturi importante – la 70 km de aeroportul Strasbourg și la 60 km de aeroportul Basel-Mulhouse -Fribourg. Odată ce aterizați pe oricare dintre aceste aeroporturi, puteți ajunge la Colmar cu trenul datorită conexiunilor frecvente atât din Strasbourg (30 min) cât și din Basel (45 min).