alcool

Comercializarea de alcool către minori este acum interzisă prin lege

Social

Berarii României salută decizia Parlamentului României de a adopta legea L174/2023 – privind modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice – care prevede interdicţia de comercializare a băuturilor alcoolice către minori.

Iniţiativa legislativă aparţine Asociaţiei Berarii României care a sesizat existenţa unui vid legislativ în ceea ce priveşte vânzarea de alcool către minori şi a promovat intens în discuţiile cu autorităţile acest proiect de lege.
Modificările aduse legii vin în întâmpinarea nevoii de reglementare a comercializării băuturilor alcoolice către persoanele sub 18 ani. Astfel:

-Legea prevede interdicţia de comercializare sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice;
-În cazul încălcării acestei interdicţii se dispune măsura suspendării activităţii localului public pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile;

-Contravenţia poate fi sesizată şi de către organele de ocrotire socială.
În paralel cu iniţiativa de înăsprire a legislaţiei, Asociaţia Berarii României depune eforturi permanente de conştientizare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor, derulând de-a lungul ultimilor 15 ani campanii de informare şi educare în şcoli şi în cadrul unor evenimente sportive, în parteneriat cu autorităţi publice: Ministerul Educaţiei, Consiliul Naţional al Audiovizualului sau Poliţia Română şi cu Federaţia Română de Fotbal.

„Credem că această strategie, care să vizeze pe de o parte înăsprirea cadrului legislativ, iar pe de altă parte un efort constant de educare a tinerilor şi a familiilor acestora, are cele mai mari şanse să conducă la atingerea obiectivului de reducere a consumului de alcool în rândul minorilor”, spune Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României.

Studiile de piaţă în privinţa consumului de alcool în rândul minorilor indică faptul că există un grad mai mare de risc în cazul persoanelor de 15-16 ani, această perioadă fiind o etapă critică a dezvoltării adolescenţilor.
Aşadar, iniţiativa Asociaţiei Berarii României a urmărit de-a lungul ultimilor ani prevenirea comercializării şi distribuirii cu titlu gratuit a alcoolului către minori, prin clarificarea şi înăsprirea sancţiunilor, ca măsură legislativă necesară în contextul efortului de reducere a consumului de alcool în rândul tinerilor şi a efectelor negative asociate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *