Concert aniversar, la 75 de ani de la înființarea Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”

Lifestyle

Pe 10 martie 2024, la Ateneul Român, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” aniversează 75 de ani de activitate. Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” a fost înființat în anul 1949, ca prima școală de muzică din București.

Astfel, de la ora 19:00, debutează seria de concerte și manifestări dedicate celebrării „Excelenței sale, Muzica, și Colegiului Lipatti”.

Anul aniversar 2024 va debuta cu un concert susținut de orchestrele Colegiului Lipatti; orchestra de suflători (dirijor Marcel Pețanca), orchestra simfonică (dirijor Andrei Racu) și corul (dirijor Pauliuc Lăcrămioara), alături de soliștii absolvenți ai Colegiului: soprana Laura Tătulescu, violonistul Ștefan Aprodu, violoncelistul Cornelius Zirbo, dar și micuțul trompetist Matei Gheorghe, din clasa a III a, gata să preia simbolic ștafeta generațiilor. În program sunt lucrări de G. Rossini, C. Dimitrescu, W. A. Mozart, A. Piazzola, P. I. Ceaikovski și S. Prokofiev. De asemenea, spectatorii se vor bucura de lucrarea simfonică „Amintiri”, în primă audiție absolută, compusă special pentru aniversarea a 75 de ani de activitate ai școlii noastre de Valentin Mandric – compozitor și profesor la Colegiul Lipatti.

De-a lungul anului 2024, Excelența sa, Muzica și pe cei care ne-o aduc vor fi celebrați după cum urmează:
-pe 2 iunie, Concertul absolvenților, promoția 2024
-în luna octombrie va fi omagiata doamna profesoară de vioară Elisabeta Tomescu-Ciomu, pentru întreaga sa activitate ca pedagog
-și tot în octombrie va fi lansat volumul „La ceas aniversar”, care va apărea la editura Grafoart, o culegere realizată de profesorii Nicolae Racu și Andrei Racu, cu amintiri, imagini, gânduri ale foștilor și actualilor elevi și profesori.

Existența Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti” a fost marcată de nume remarcabile care au stat în băncile sau la catedrele sale: Maria Tănase, Fănică Luca, Filaret Barbu, Victor Giuleanu, George Manoliu, Ana Pitiș, precum și Ileana Cotrubaș, Lucia Țibuleac, Aurelian Octav Popa, Marin Cazacu, Gheorghe Zamfir, Ivan Roncea, Cristina Anghelescu, Tudor Dumitrescu.

În prezent, la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” studiază aproximativ 800 de elevi în toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial, liceal – îndrumați de aproximativ 200 de profesori. Pe lângă materiile de cultură generală se adaugă cele de specialitate, muzică și arta actorului. Anual, Colegiul organizează și este gazdă pentru mai multe concursuri internaționale de interpretare, sesiuni de masterclass și proiecte în parteneriat cu diverse academii și instituții europene – Fundația Resonnance, Ecole Normale de Musique Alfred Cortot, The Purcell Music for gifted young musicians etc. Elevii Colegiului care decid sa studieze muzica mai departe sunt admiși la instituții de renume, precum UNMB, UdK Berlin, The Royal Academy of Music și Royal College of Music din Londra etc.

Pentru prestigioasa instituție de învățământ, luna martie este „luna Lipatti”, pentru că pianistul și compozitorul Dinu Lipatti s-a născut pe 19 martie, în 1917. Destinul său excepțional a fost marcat de întâlniri providențiale, de la Mihail Jora și Florica Musicescu, la Nadia Boulanger și marele Enescu. Deși cariera sa a fost meteorică (încheindu-se, christic, la doar 33 de ani în 1950), personalitatea sa luminoasă și înălțimile sale interpretative și componistice îl plasează în zona de excelență a panteonului internațional / universal, iar nouă ne revine deosebita onoare de a îl omagia prin activitatea de fiecare zi a Colegiului ce îi poartă numele.
(sursa Facebook)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *