„Deciziile Guvernului fac reguli din excepţii, nu respectă principiile democraţiei şi împiedică dezvoltarea ţării şi a economiei”, a atras atenţia liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
Senatorul a spus că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul actual a adoptat nu mai puţin de 99 de hotărâri de guvern, prin care a acordat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară. Acest fond este creat pentru a acoperi cheltuieli urgente şi imprevizibile, nu pentru a restructura bugetul anual al ţării, în mod nedemocratic şi ocolind Parlamentul.
Cseke Attila a mai arătat că Fondul de rezervă bugetară a funcţionat ca un al doilea buget, din umbră, al ţării.
De la Revoluţie, de 34 de ani, nu s-a întâmplat ca un Guvern să nu adopte o rectificare bugetară în a doua parte a anului. În 2022, prin rectificări bugetare, Guvernul a alocat 28,7 miliarde de lei cheltuieli bugetare în plus, în 2021 o sumă de 18,1 miliarde de lei, iar în 2020, Executivul a rectificat, în plus, cu 43,3 miliarde de lei cheltuielile bugetare.
Anul trecut, din octombrie şi până la finele anului, Guvernul actual a alocat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară şi nu a mai adoptat rectificarea bugetară.
„După cum este cunoscut, după data de 1 iulie, Guvernul poate adopta o rectificare sau două a bugetului de stat, al căror scop este să se evalueze execuţia bugetară, munca ministerelor şi stadiul ţintelor determinate la început de an.
Acolo unde banii nu au fost investiţi, ministerele nu au performat, iar Guvernul poate regândi priorităţile sale şi realoca banii către alte nevoi, către mecanisme de finanţare guvernamentale performante. Astfel, banii sunt reinvestiţi în economie, iar ţara se dezvoltă”, a precizat senatorul UDMR.
„În anul 2023 Guvernul nu a făcut această evaluare, prin urmare din iulie şi până în octombrie, când a început realocarea banilor prin Fondul de rezervă bugetară, banii au stat în Trezoreria statului. Acest lucru a dus la oprirea investiţiilor, a împiedicat dezvoltarea economică a ţării, unii antreprenori au dat faliment, iar forţa de muncă a emigrat”, a mai declarat Cseke Attila.
Senatorul UDMR a adăugat că guvernarea din Fondul de rezervă bugetară nu respectă principiile democraţiei şi lezează separarea puterilor în stat. Rectificarea bugetară propusă de un Guvern trebuie trecută prin Parlament, în timp ce hotărârile de guvern privind acest fond ocolesc procesul democratic şi conferă Guvernului o putere de legiuitor.
Cseke Attila a subliniat că rectificarea bugetară ar fi prevenit această situaţie, ar fi acordat o şansă Guvernului să evalueze ce trebuie corectat, şi să rectifice bugetul naţional, inclusiv printr-un control al Parlamentului, aşa cum este democratic, şi, astfel, ar fi contribuit la dezvoltarea ţării şi a economiei.