Curierii vor fi obligați să raporteze la ANAF persoanele care plătesc cash la livrare

Social

Firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online, conform unui proiect de OUG adoptat, miercuri de Guvern.

Măsura vizează o colectare mai bună a taxelor și impozitelor și intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

“În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilității secretului corespondenței, să furnizeze lunar, organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca și particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate”, se arată în document.

Astfel, firmele de curierat vor transmite către ANAF următoarele informaţii:
-numărul de înregistrare şi data trimiterii poştale;
-datele de identificare a expeditorului;
-numele şi prenumele în cazul persoanelor fizice şi denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
-adresele de expediţie respectiv livrare;

-contravaloarea bunului livrat.
Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizorul de servicii poștale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.
Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *