Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, marți dimineață, că decizia premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului a fost ilegală.
Decizia a fost luată in unanimitate de cei 11 judecatori ai Curții Supreme, potrivit BBC. Hotărârea reprezintă o înfrangere pentru prim-ministrul britanic și oferă mai multe șanse parlamentarilor de a obiecta față de planurile lui Johnson privind Brexit-ul. Acum, Parlamentul poate fi convocat oricând, potrivit sursei citate.
Johnson a suspendat în august lucrările Parlamentului timp de cinci săptămâni, mutare despre care criticii săi au spus că are darul de a limita capacitatea legislativului de a gestiona Brexit.
În pledoaria sa în fața judecătorilor, Boris Johnson a spus că a suspendat Parlamentul pentru a putea contura noile politici ale guvernului său înainte de discursul tradițional al reginei. Criticii săi și judecătorii au fost însă de altă părere și l-au acuzat că a încercat în acest fel să-i împiedice pe parlamentari să-i blocheze planurile privind o ieșire din UE fără acord.
În prezentarea deciziei instanței, președinta Curții Supreme, Lady Hale a spus că: „Decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa să proroge Parlamentul a fost ilegală, deoarece a avut ca efect blocarea capacității Parlamentului de a-și îndeplini funcțiile constituționale fără o justificare rezonabilă”.
Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia și a spus că Parlamentul „trebuie convocat fără întârziere”, și că se va consulta imediat cu liderii partidelor.
După decizia instanței, mai mulți parlamentari i-au cerut lui Boris Johnson să demisioneze cât mai curând posibil. Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, a declarat că hotărârea instanței arată „disprețul pentru democrație” al lui Boris Johnson și că acesta trebuie să demisioneze.