Dalmația- locuri și peisaje de vis la Marea Adriatică

Actualitate Travel

Dalmația este regiunea Croației de pe litoralul estic al Mării Adriatice, cuprinsă între Insula Rab, în partea de nord-vest și până la Golful Kotor, în partea de sud-est, la poalele Alpilor Dinarici.

Coasta dalmată cuprinde patru regiuni cu capitalele în orașele Zadar, Sibenik, Split și Dubrovnik. Regiunea este una dintre cele mai importante zone turistice ale Croației.
Dalmația cuprinde o zonă întinsă de litoral, cu golfuri pitorești, plaje frumoase, sute de insule și strâmtori. Sunt pitorești zonele montane împădurite, parcurile naturale, livezile de măslini.

Cele mai mari insule dalmate sunt: Dugi Otok, Ugljan, Pasman, Brac, Hvar, Korcula, Vis, Lastovo și Mljet. Insulele dalmate sunt însorite, pitorești, cu plaje superbe și cu vegetație luxuriantă, cu infrastructură turistică modernă, cu numeroase monumente, ce amintesc istoria seculară. Moștenirea culturală bogată a zonei se reflectă în superbele orașe medievale, foarte bine conservate, pline de farmec și culoare.

Parcurile naturale din Dalmația atrag anual mii de turiști. Parcul Național Plitvice surprinde prin spectacolul lacurilor, cascadelor și pădurii. Parcul Național Paklenica atrage prin canioanele săpate în stânci, flora și fauna bogată. Parcul Național Krka găzduiește râul Krka, cascade și păduri, peisaje carstice. Parcul Național Kornati cuprinde un grup de 89 insule, insulițe și recifuri protejate.

Coasta Dalmată are un climat mediteranean, cu veri uscate și însorite și cu ierni blânde și umede. Alpii Dinarici, ce mărginesc coasta Dalmației, au veri fierbinți și ierni reci, zăpadă din abundență. Iarna temperatura medie este de 8°C iar vara atinge 30°C. Apa mării are o maximă de 26°C în timpul verii.

Obiective turistice:

Dubrovnik este un oraș-port încântător din partea de sud a Dalmației, cu o istorie captivantă. Dubrovnik are o istorie captivantă, s-a format prin contopirea celor două orașe medievale Raguza și Dubrava. Orașul vechi este inclus în patrimoniul UNESCO și adăpostește clădiri de o valoare inestimabilă: Palatul Rectorului, Mănăstirea Franciscană, fortăreţele Revelin, Lovrijenac, Bokar Palatul Sponza, Catedrala, Biserica Sfântul Vlaho (patronul orașului), Sinagoga. Stradun definește cel mai bine atmosfera orașului, oaspeții pot vizita Muzeul de Etnografie, Muzeul Cultural și Istoric pentru o imagine amplă a trecutului și tradițiilor croate.

Split este considerat cel mai important port și oraș din Dalmaţia, cu peste 1700 de ani de existenţă. Istoria orașului începe în anul 293 e.n., când împăratul roman Dioclețian a demarat construcția palatului, reședința sa după retragerea din viața politică. Construcția a fost finalizată în secolul al VII-lea. Centrul istoric face parte din patrimoniul UNESCO, cele mai reprezentative obiective turistice fiind: ruinele palatului lui Diocleţian cu pivnițele, vestibulul și templul lui Jupiter, Catedrala Sfântul Duje și turnul cu clopot, porțile orașului și piețele, ruinele orașului Salona.

Sibenik se află în zona centrală a Dalmației, pe malul unui golf de lângă gurile de vărsare ale râului Krka, cu o mulțime de insule. A fost fondat de croați în secolul al VII-lea, după aproximativ patru secole independență. Orașul a fost disputat de bizantini, venețieni, unguri, otomani. Sibenik intră sub dominația habsburgică odată cu Republica Venețiană la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Oraşul vechi beneficiază de case înalte de piatră, superbe construcții vechi, cu influențe venețiene. Catedrala Sfântul Jakov, Primăria, fortărețele Sfântul Nikola, Sfântul Mihovil și Subicevac, Biserica Sfânta Barbara sunt cele mai renumite obiective turistice.

Zadar are o istorie milenară, a fost cunoscut încă din antichitate ca o așezare a ilirilor, un important port și centru comercial al Mării Adriatice. În anul 59 î.e.n. Zadar a devenit municipiu roman, a urmat dominația ostrogotă, apoi cea bizantină, când a devenit capitala provinciei Dalmația și a fost colonizată de slavi (croați). Zadar beneficiază de multe obiective turistice impresionante: Biserica Sfântul Donat, Catedrala Sfânta Anastasia, Mănăstirea Sfânta Maria, Piața celor cinci fântâni, Forumul, strada Kalelarga, Muzeul de Arheologie, zidurile și porțile orașului, zona de promenadă.

Trogir este situat în golful Kastelanski, partea veche a orașului se află pe insula Ciovo legată printr-un pod de piatră de partea sa continentală. Trogir beneficiază de o viață culturală captivantă și de o istorie îndelungată, a fost fondat de marinarii greci sub numele de Tragurion. Centrul vechi al orașului este înconjurat de ziduri de apărare și include clădiri medievale gotice de o rară frumusețe: Catedrala Sfântul Lovre, Castelul Kamerlengo, Palatul Cipiko, Primăria, Biserica Sfântul Petar, porțile orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *