DECIZIE privind aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 58 alin. (6) şi (7), art. 94 alin. (2) lit. a), alin. (5), alin. (6) lit. a)-c), art. 94 alin. (7) şi (8) lit. a) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere prevederile art. 58 alin. (6) şi (7), art. 94 alin. (2) lit. a), alin. (5), alin. (6) lit. a)-c), art. 94 alin. (7) şi (8) lit. a) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 12 alin. (5) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare,
BIROUL ELECTORAL CENTRAL DECIDE:
Art. 1. – (1) Condiţia de prag electoral prevăzută de art. 94 alin. (2) şi alin. (5) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional; în acest caz respectivul competitor electoral va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului.
(2) Prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali’ prevăzută la art. 94 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege că pentru a îndeplini condiţia de prag electoral un competitor electoral trebuie să obţină câte cel puţin 20% din voturile valabil exprimate în fiecare dintre cele 4 circumscripţii electorale.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional potrivit art. 54 alin. (4) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. – Dacă în urma efectuării operaţiunilor prevăzute la art. 94 alin. (6) lit. a) şi b) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, unui competitor electoral îi vor fi repartizate mai multe mandate decât numărul de candidaţi înscrişi pe lista competitorului respectiv, mandatele care nu au putut fi atribuite competitorului electoral din cauza lipsei de candidaţi în circumscripţia electorală în cauză, precum şi toate voturile neutilizate (inclusiv cele aferente mandatelor care nu au putut fi alocate) se comunică Biroului Electoral Central pentru a fi repartizate centralizat în a doua etapă.
Art. 3. – (1) în cazul decesului unui candidat independent, intervenit după data tipăririi buletinelor de vot şi înainte de atribuirea mandatelor, informaţia privind decesul se introduce în aplicaţia informatică dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă la solicitarea biroului electoral de circumscripţie, însoţită de o copie a certificatului de deces al candidatului, acestuia urmând să nu i se mai atribuie mandat şi să nu mai fie menţionat în procesele-verbale.
(2) Voturile obţinute de către candidatul independent decedat fac parte din voturile valabil exprimate, iar mandatul aferent este transmis către Biroul Electoral Central pentru a fi repartizat centralizat în a doua etapă.
Art. 4. – (1) în cazul decesului unui candidat dintr-o listă propusă de o formaţiune politică, intervenit după data tipăririi buletinelor de vot şi înainte de atribuirea mandatelor, operaţiunea de atribuire a mandatelor se efectuează în conformitate cu prevederile art. 94 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare; informaţia privind decesul se introduce în aplicaţia informatică la solicitarea biroului electoral de circumscripţie, însoţită de o copie a certificatului de deces a candidatului, urmând ca acestuia sa nu i se mai atribuie niciun mandat; candidatul decedat nu mai este menţionat în procesele-verbale.
(2) în cazul prevăzut la alin. (1), certificatul doveditor al alegerii va fi eliberat următorului candidat din lista propusă de formaţiunea politică respectivă. în cazul în care toţi candidaţii din lista competitorului în cauză au primit mandat sau nu mai există candidaţi în lista respectivului competitor, mandatul va fi transmis Biroului Electoral Central pentru a fi repartizat în etapa a doua.
(3) în cazul decesului unui candidat dintr-o listă propusă de o formaţiune politică, comunicat după încheierea primei etape de atribuire a mandatelor, conform art. 94 alin. (6) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile alin. (2) ultima teză nu se aplică.
Art. 5. – în aplicarea dispoziţiilor art. 94 alin. (6) şi (7) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, numărul de mandate prevăzut în Anexa nr. 1 din aceeaşi lege nu poate fi depăşit. în cazul în care din aplicarea acestor prevederi legale rezultă necesitatea alocării unui/unor mandate în plus faţă de numărul din Anexa nr. 1 la lege, numărul de mandate suplimentar nu va fi atribuit. Pentru eliminarea mandatului în plus din circumscripţia electorală se vor aplica, în ordine, următoarele criterii:
a) mandatul/mandatele în plus va/vor fi eliminat/e de la competitorul electoral care are cele mai multe voturi neutilizate sau inferioare coeficientului electoral însumate la nivel naţional;
b) în cazul în care criteriul de la lit. a) este insuficient, mandatul/mandatele în plus va/vor fi eliminat/e de la competitorul electoral care are cele mai puţine voturi valabil exprimate la nivel naţional;
c) în cazul în care criteriile de la lit. a) şi b) sunt insuficiente, mandatul/mandatele în plus va/vor fi eliminat/e de la un competitor electoral stabilit prin tragere la sorţi de către Biroul Electoral Central.
Art. 6. – Prin sintagma „numărul total al voturilor valabil exprimate pentru acel partid politic, acea alianţă politică sau alianţă electorală avut în vedere la repartizarea mandatelor naţionale” prevăzută de art. 94 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege suma voturilor neutilizate sau inferioare coeficientului electoral la nivel naţional, iar împărţirea menţionată la această literă este: Numărul voturilor rămase competitorului electoral în circumscripţie/Numărul voturilor rămase competitorului electoral la nivel naţional.
Art. 7. – (1) în situaţia în care în lista ordonată la nivel naţional apar poziţii în care repartitorul este zero, operaţiunile descrise de art. 94 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, vor continua fără aceste poziţii.
(2) în cazul existenţei unor egalităţi în lista ordonată la nivel naţional, ordonarea se va face potrivit prevederilor referitoare la ordonare în cadrul circumscripţiei pentru depistarea repartitorului menţionat de art. 94 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, utilizând întâi numărul voturilor rămase neutilizate în respectiva circumscripţie, apoi numărul de voturi valabil exprimate în cadrul circumscripţiei, apoi numărul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, iar, în final, dacă niciunul din criteriile anterioare nu duce la departajare, prin tragere la sorţi, organizată de Biroul Electoral Central.
Art. 8. – în cazul în care un competitor electoral are numărul din lista ordonată la nivel naţional mai mic decât repartitorul de circumscripţie şi are dreptul la două mandate, în circumscripţia respectivă va rămâne un mandat nedesfăşurat. în acest caz se atribuie mandatul competitorului electoral în circumscripţia în care există mandate disponibile, iar în cazul în care sunt mai mulţi competitori electorali şi mai multe circumscripţii se aplică prevederile art. 94 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 9. – (1) în aplicarea prevederilor art. 94 alin. (8) lit. b) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care după efectuarea operaţiunilor prevăzute la art. 7 şi 8, rămân competitori electorali care mai au mandate neindividualizate pe circumscripţii electorale, se întocmeşte o listă ordonată a acestora în funcţie de următoarele criterii:
a) cel mai mare număr de candidaţi rămaşi fără mandat dintr-o circumscripţie în care au rămas mandate nedesfăşurate;
b) cel mai mare număr de voturi neutilizate ori voturi inferioare coeficientului electoral de circumscripţie dintr-o circumscripţie în care au rămas mandate nedesfaşurate.
(2) în prima etapă, fiecărui competitor electoral i se atribuie, în ordinea stabilită conform alin. (1), câte un mandat sau mai multe mandate, după caz, în circumscripţia electorală în care au rămas mandate neindividualizate şi în care competitorul electoral are cel mai mare număr de candidaţi sau un candidat, cărora nu li s-au atribuit mandate.
(3) în a doua etapă, fiecărui competitor electoral înscris în lista prevăzută la alin. (1), căruia i-au mai rămas mandate neindividualizate, i se atribuie câte un mandat sau mai multe mandate, după caz, în circumscripţia electorală în care au rămas mandate neindividualizate şi în care competitorul electoral are cele mai multe voturi neutilizate.
(4) Dacă după aplicarea prevederilor prezentului articol au rămas mandate neindividualizate pe circumscripţii se vor aplica prevederile art. 94 alin. (8) lit. c) din Legea
nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 10. – Prezenta decizie se aduce la cunoştinţă publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central şi se comunică birourilor electorale de circumscripţie. Comunicat de presă – Biroul Electoral Central