Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 07.11.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării şi a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice următoarele sancţiuni:

* amendă de 50.000 de lei postului Realitatea Plus, deoarece la difuzarea unui material audiovizual referitor la Spitalul mobil AUR a încălcat prevederile art. 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”. Materialul a fost difuzat de 155 de ori în perioada monitorizată (25.10-05.11.2023);

* somaţie publică postului Global News pentru nerespectarea prevederilor art. 68 din Codul audiovizualului în ediţiile din 15, 22 şi 29.10.2023 ale emisiunii „Zâmbetul democraţiei”. Potrivit articolului menţionat „radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice ori purtători de cuvânt ai instituţiilor publice, precum şi de persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale”.

În aceeaşi şedinţă, constatând încălcarea prevederilor art. 93 alin. (1) din Cod, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spotul publicitar aferent campaniei de promovare a suplimentului alimentar „Secom” (perioada monitorizată a fost cuprinsă între 25.09 – 01.10.2023). (Art. 93 – (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.)
Biroul Informare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *