Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 16.01.2024, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite şi a decis să sancţioneze cu câte o somaţie publică următoarele posturi:

Realitatea Plus, pentru ediţia din 18.09.2023 a emisiunii „România suverană”, la difuzarea căreia au fost încălcate dispoziţiile art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt” (printre titlurile afişate: „Droguri la cel mai mare concert de la mare, ce face Poliţia”; „Imagini bombă de la festivalul drogaţilor goi puşcă”);

Europa FM, pentru ediţiile din 16.09, 14.10 şi 16.12.2023 ale emisiunii „Taţi în aer”, în cadrul cărora nu s-a ţinut cont de prevederile art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Programele sponsorizate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: (…) b) să fie menţionată existenţa unui acord de sponsorizare, semnalată prin denumirea, marca şi/sau produsele/serviciile sponsorului, prezentate în mod adecvat la începutul, în cuprinsul şi/sau la sfârşitul acestora”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea societăţii SERAPHIM MEDIA GROUP SRL (Bucureşti) de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe Bucătăria TV din Bucureşti.

Comunicat de presă – Consiliul Naţional al Audiovizualului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *