Declarații de presă comune susținute de președintele Klaus Iohannis, cu premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki

Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 28 martie 2023, la Palatul Cotroceni, declarații de presă comune cu Prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki.

Declarațiile Președintelui Klaus Iohannis:
“Mă bucur să-l am astăzi ca oaspete pe Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, cu ocazia organizării celei de-a patra runde a consultărilor interguvernamentale România – Polonia. Dear Mateusz, welcome!
Polonia este un prieten apropiat și de lungă durată, un partener strategic cheie și un aliat de încredere al României. Ne leagă interese strategice și de securitate comune solide, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regională.

Sunt convins că ședința comună de astăzi a celor două guverne a fixat obiectivele de atins pentru extinderea și diversificarea în continuare a cooperării româno-polone în cât mai multe domenii.
Salut adoptarea Declarației Comune dintre cei doi șefi de guvern, precum și semnarea acordurilor bilaterale sectoriale.
Remarc îndeosebi nivelul foarte ridicat al cooperării bilaterale în domeniul securității, atât din perspectiva relațiilor bilaterale, cât și la nivel Aliat.
Ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate și apărare să fie dublate de o cooperare economică robustă și fructuoasă, pe măsura potențialului oferit de cele două economii. Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din regiune: în anul 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record de aproape 11 miliarde de euro.

De peste un an, suntem din nou martorii unui război dramatic, pe care speram cu toții că Europa nu îl va mai întâlni în secolul XXI. Am reiterat astăzi împreună cu domnul Prim-ministru Morawiecki condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. România și Polonia își vor menține fără echivoc susținerea pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.
După cum se cunoaște, de la începutul acestui război, România a fost în prima linie de acțiune pentru sprijinirea Ucrainei și a populației ucrainene.
Am reiterat împreună că numai Kievul poate decide parametrii unor discuții de pace cu Moscova.
De aceea, am convenit împreună cu domnul Prim-ministru necesitatea consolidării coordonării bilaterale și în cadrul Uniunii Europene și al NATO pentru continuarea susținerii depline a Ucrainei.

În același timp, am agreat să intensificăm susținerea pentru partenerii cei mai vulnerabili și cei mai afectați de conflict din regiune, în special Republica Moldova.
Am discutat cu domnul Morawiecki și despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe Flancul Estic. Am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora în continuare pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce privește întărirea posturii aliate de descurajare și apărare de pe Flancul Estic.
În plan european, am abordat cu Premierul Mateusz Morawiecki subiectul aderării României la Spațiul Schengen și am reiterat aprecierea țării noastre pentru susținerea activă din partea Poloniei în acest dosar.
Am discutat astăzi și subiectul politicii de extindere a Uniunii Europene.
În acest sens, am reiterat sprijinul nostru comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova, ca state candidate la Uniunea Europeană.

Am prezentat prioritățile României pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări pe care îl voi găzdui la București, în septembrie, și pentru Forumul de Afaceri al Inițiativei.
Am evidențiat relevanța strategică a proiectelor de infrastructură promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în special a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia.
Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru participarea consistentă a executivului polonez la ședința comună a guvernelor, precum și pentru rezultatele sale substanțiale, care consolidează parteneriatul nostru strategic, cu adevărat strategic. Vă mulțumesc, aveți cuvântul!”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *