Discursul premierului Marcel Ciolacu la Reuniunea Anuală a Diplomației Românei

Politica

Premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la Palatul Victoria, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române ocazie cu care a susținut un discrus.

Stimată doamnă ministru, nu o să fiu la fel de scurt ca dumneavoastră, dar nici foarte lungă intervenția.
Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor membri ai corpului diplomatic, distinși invitați,
A trecut aproape un an de la ultima noastră întâlnire în acest format. Atunci vorbeam despre necesitatea unei diplomații ferme, iar în anul care a trecut, din punctul meu de vedere și al statului român, consider că v-ați ridicat la înălțimea acestui obiectiv. Vă felicit pe toți pentru că ați confirmat că putem juca un rol important pe scena mai ales regională.

Tema de anul acesta a reuniunii dumneavoastră este acțiunea diplomatică într-o lume instabilă. Într-adevăr, contextul global este din ce în ce mai instabil. Aș vrea însă să subliniez, prin contrast, oportunitatea pe care o are România, deoarece vorbim despre o Românie stabilă și predictibilă, așa cum este astăzi, de a oferi o acțiune diplomatică de succes. România crede în democrație și în valori, își sprijină prietenii și își onorează parteneriatele, are o economie dinamică și o societate matură, care respinge extremismul.

Din păcate, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Aici, abordarea noastră este foarte clară: ne menținem sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Iar acest sprijin va dura atât timp cât va fi nevoie.
Este un sprijin extrem de concret – de la asistența umanitară acordată celor care vin din zona de conflict, la Coridoarele de Solidaritate UE-Ucraina. Numai coridorul dunărean acoperă aproape 50% din tranzitul de mărfuri ucrainene către piețele externe. Aceste coridoare vor juca un rol central și în reconstrucția și integrarea Ucrainei în piața unică.

De altfel, România sprijină ferm aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar în urmă cu doar 2 săptămâni, la Washington, a fost semnat un acord de cooperare în domeniul securității între țările noastre.
În vecinătatea noastră imediată, vreau să subliniez susținerea totală pentru Republica Moldova. Guvernul pe care îl conduc va continua să sprijine proiectele de interconectare a Republicii Moldova la spațiul european, mai ales în ceea ce privește infrastructura și energia. Am adoptat un pachet consistent de sprijin în luna mai. Iar discuția pe care am avut-o recent cu omologul meu, Dorin Recean, mi-a reconfirmat o realitate: locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar cetățenii ei sunt parte a familiei europene. Uniunea Europeană înseamnă, de fapt, o unitate.

Tot în context regional, salut eforturile diplomației române pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre și a asigura sprijinul aliaților și partenerilor pentru obiectivul nostru, de a transforma Marea Neagră într-o zonă a păcii, securității și conectivității. Marea Neagră nu trebuie să fie o zonă de război, ci o punte de legătură între Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Doamnelor și domnilor,
După cum am spus, România este o țară stabilă și predictibilă. Iar unul dintre primele atribute ale stabilității îl reprezintă securitatea. De aceea, un obiectiv important îl constituie întărirea apărării naționale și securității României. Pentru aceasta, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Avem nevoie de o armată puternică, bine dotată, capabilă să apere integritatea teritorială și suveranitatea statului român, și care să contribuie, totodată, la consolidarea apărării colective în cadrul NATO. Întărirea posturii NATO de descurajare și apărare din România rămâne în continuare o prioritate. Summit-ul NATO de la Washington a reconfirmat angajamentele statelor aliate față de apărarea colectivă și apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat. Trebuie să facem și ce ține de noi, respectiv, întărirea propriilor capacități de apărare și a rezilienței.

Și, dacă NATO este garantul nostru de securitate, apartenența la Uniunea Europeană este garanția de prosperitate.
Recent, continentul nostru a trecut prin alegeri europene și urmează un nou ciclu instituțional. Obiectivele europene ale României rămân aceleași: dorim avansarea politicii de extindere; consolidarea Pieței Unice; păstrarea unui rol major pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună; adoptarea unei Strategii UE pentru Marea Neagră; întărirea dimensiunii de apărare și securitate a Uniunii și, evident, aderarea completă a României la spațiul Schengen, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru țara noastră.

Suntem deciși, în același timp, să contribuim constructiv la dezbaterile europene pe marile dosare pentru viitorul Uniunii. Dumneavoastră aveți sarcina și onoarea de a face o diplomație pro-activă și decisă, care să răspundă cu succes evoluțiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles și în toate capitalele. La baza acestor eforturi trebuie să se afle, desigur, reflexul de coordonare europeană.

Excelențele voastre,
România este puternică și pentru că are parteneri puternici. Parteneriatul strategic cu Statele Unite rămâne, astfel, un pilon de bază al politicii noastre externe. Dinamismul cooperării dintre țările noastre în planul securității și apărării trebuie completat de dezvoltarea dimensiunii economice. Am încredere, de asemenea, că eforturile României și ale românilor pentru accederea în programul Visa Waiver vor fi răsplătite curând.

În Europa, subliniez intensificarea cooperării cu Germania, atât la nivel federal, cât și al landurilor. Întâlnirile cu cancelarul Olaf Scholz, recenta ședință comună de guvern româno-bavareză, sunt mărturii în acest sens. Franța, partenerul nostru strategic, este același prieten solid în Uniunea Europeană și aliat de nădejde în NATO. Cu Italia am organizat o ședință comună de guvern, și vreau să subliniez relația dinamică cu Spania, o relație definită de obiective comune și de cooperare strânsă în cadrul Uniunii Europene și NATO. Totodată, dialogul cu alți doi parteneri strategici, Turcia și Polonia, este deosebit de semnificativ, atât din punct de vedere al securității, cât și economic. Nu avem timp să detaliem toate parteneriatele strategice și relațiile speciale, dar vreau să vă spun că interacțiunile cu toți membrii și partenerii noștri din NATO și UE sunt extrem de importante și trebuie tratate cu atenția cuvenită.

Privind mai departe, urmărim un rol activ în zona Asiei. Dorim ca partenerii din aceasta zonă sa fie angajați în proiecte mari de infrastructură, în investiții în domeniul energiei verzi și nucleare, dar și industrie în general.
De asemenea, dorim și accelerarea și diversificarea raporturilor României cu statele din Orientul Mijlociu, la fel ca și cu cele din spațiul Americii Latine.

Doamnelor și domnilor,
Într-un context geostrategic volatil, România rămâne o ancoră de stabilitate și în domeniul economic. Anul trecut, am avut una dintre cele mai bune creșteri economice din Europa, iar tendințele pentru perioada următoare sunt încurajatoare, cu previziuni de peste 3% în 2024 și 2025. O creștere care se bazează, în bună parte, pe investiții. De altfel, anul acesta avem cele mai mari investiții nete de după Revoluție, de 58 de miliarde de lei în primele șapte luni și ne propunem să depășim 110 miliarde până la sfârșitul anului.
Toate aceste date trebuie să ne ofere încredere în dialogul cu partenerii externi. Rolul dumneavoastră, al diplomaților și al celor care promovați economia României, este esențial în a păstra România așa cum este ea: un partener de afaceri de încredere, o destinație atractivă pentru cei care vor să investească aici.

De asemenea, e important să sprijiniți firmele românești care doresc să își extindă activitatea în alte state. Sunt din ce în ce mai multe și din ce în ce mai active. O cifră semnificativă în acest sens este cea a exporturilor. Anul trecut, România a exportat în valoare de aproape 93 de miliarde de euro, iar în acest an cu certitudine vom depăși 100 de miliarde.
În acest context, aderarea României la OCDE este acum cel mai important proiect de țară. Statutul de membru al OCDE reprezintă garanția unor investiții consistente pe termen lung în economie, care vor crea locuri de muncă; a unei administrații mai performante; a creșterii nivelului de trai pentru toți românii. Ritmul interacțiunilor cu OCDE este foarte bun, iar mobilizarea trebuie să fie la fel de importantă și prioritară în perioada următoare. Rog toate instituțiile responsabile să trateze procesul cu maximă atenție și seriozitate, astfel încât să obținem obiectivul aderării în anul 2026.

Distinși ambasadori, consuli generali și directori de institute culturale,
România înseamnă românii de aici, dar România nu ar fi completă fără românii din afara granițelor. Sunt românii pe care îi văd și eu și dvs. în fiecare deplasare a mea sau de fiecare dată la locul dvs. de muncă. Cu toții stăm de vorbă cu românii din diaspora, cei care ne reprezintă țara în zonele în care au ales liber să locuiască. Românii din străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare și consulare și mă bucur să văd că ministerul afacerilor externe acționează pentru extinderea rețelei de consulate și diversificarea serviciilor consulare. Numai în acest mod românii din străinătate se vor simți bine reprezentați și protejați. Cum suntem într-un an electoral, vreau să remarc buna organizare a alegerilor europarlamentare din diaspora și am toată încrederea că următoarele rânduri de alegeri vor fi la fel de bine organizate.

Excelențele voastre,
Sunt convins că, nu în ultimul rând, diplomația română este și ea un factor de stabilitate și contributor la consolidarea securității în această lume instabilă. Vă invit să vă folosiți abilitățile pentru a promova viziunea României, o țară atașată valorilor democrației și libertății. Și vă asigur de întreaga susținere, a mea personală și a guvernului pe care vremelnic îl conduc!, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *