trump-benjamin

Donald Trump recunoaște suveranitatea Israelului în Platoul Golan

Externe

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni, controversatul document la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, prin care a recunoscut ”formal”, suveranitatea Israelului în Platoul Golan.

Cu aceeași ocazie, Donald Trump și-a exprimat speranța că Benjamin Netanyahu va obține un nou mandat după scrutinul parlamentar programat în Israel pe 9 aprilie.

Israelul a ocupat Platoul Golan in „Razboiul de Sase Zile” din 1967, extinzând controlul asupra acestui teritoriu în 1981. Niciun alt stat nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan.

Benjamin Netanyahu a lăudat decizia lui Donald Trump, afirmând că „legăturile dintre America și Israel devin mai puternice ca niciodata”.

Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon a reacţionat: „Suntem la începutul unui moment istoric pentru Statul Israel. Preşedintele Trump dovedeşte încă o dată forţa legăturii dintre cele două ţări”.

Analiştii spun că declaraţia preşedintelui american Donald Trump, referitoare la Platoul Golan este un mesaj pentru Rusia.

Administratia Bashar al-Assad a condamnat vehement decizia lui Donald Trump. „Este vorba de un atac grav asupra suveranitatii Siriei si integritatii teritoriale”, a reactionat Ministerul sirian de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *