Dronă pentru supravegherea frontierei cu Republica Moldova

Social

Sectorul Poliției de Frontieră Stânca intenționează să achiziționeze o aeronavă fără pilot pentru a supraveghea granița cu Republica Moldova. Licitația a fost lansată pe 5 ianuarie a.c. pe SEAP, procedura de achiziție urmând să se încheie pe 25 ianuarie. Procedurile se derulează prin intermediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Aparatura ar urma să fie asigurată prin intermediu unui proiect european “STÂNCA COSTEȘTI – Capacity building for border police cooperation in the area of Stânca Costești” (2SOFT/4.3/118) finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun România-Moldova 2014-2020, contractul de finanțare fiind semnat încă din 18 martie 2021. Valoarea totală estimată a achiziției este de 616.609.58 lei.

Drona ar trebui să fie una profesională, dotată cu două camere video, dintre care una cu senzor termal, sistem de control și comandă. Echipamentul va trebui să aibă o autonomie de minimum 60 de minute, cu o masă maximă la decolare de 15 kilograme. Drona trebuie să poată fi ridicată la o altitudine de 2.500 de metri.

„Misiunile de supraveghere a frontierei de stat a României în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași se realizează conform prevederilor legale în regim de supraveghere de 24 de ore, tehnica de supraveghere existentă în prezent trebuie completată cu noi sisteme de supraveghere care să poată îndeplini, în condiții de siguranță și cu maximă eficiență, misiunile specifice.

În contextul în care odată cu trecerea timpului fenomenul infracțional se dezvoltă, utilizând aparaturi/tehnici moderne (drone, ambarcații dotate cu motoare puternice etc.), tehnica de supraveghere existentă în prezent trebuie completată cu noi sisteme de supraveghere care să poată îndeplini, în condiții de siguranță și cu maximă eficiență, misiunile specifice”, se arată în caietul de sarcini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *