El Hierro – cea mai mică insulă din Arhipelagul Canare

Lifestyle Travel

El Hierro este cea mai mică insulă dintre cele șapte insule Canare (Spania) și una dintre cele mai autentice. Este un adevarat paradis natural plin de contraste, cu peisaje incredibile ce cuprind terenuri fertile acoperite cu podgorii de vie, păduri de pini în zona centrală, faună subtropicală în partea de nord-est, formațiuni vulcanice în partea de sud cât și zone aride. De asemenea, insula are multe plaje cu nisip, golfuri ascunse greu accesibile și piscine naturale cu apă sărată de o frumusețe unică. În anul 2000, El Hierro a fost declarat Rezervație a Biosferei UNESCO.

Punctul cel mai înalt al insulei este Malpaso (1501 metri deasupra nivelului mării). Cu o lungime de doar 50 de kilometri și cu 100 de kilometri de coaste abrupte, peșteri și lagune naturale, este o destinație ideală nu doar pentru iubitorii de mare și surf, ci și pentru cicliștii montani. De asemenea, este un loc excelent pentru sporturi extreme precum parapanta, canyoning sau parașutism.

Insula este împărțită în doar trei zone: Valverde, Frontera și El Pinar.
Valverde este capitala insulei și este poziționată pe o pantă abruptă care oferă vizitatorilor o priveliște incredibilă asupra Atlanticului. Nu este cu siguranță o metropolă cu multe atracții, însă, cu toate acestea, în aparenta simplitate a locului, localnicii sunt mereu bucuroși să primească turiștii. Centrul orașului Valverde este format dintr-un bulevard, cunoscut în mod obișnuit – „la calle”, sau stradă. Cu arhitectura sa tipică canariană, orașul este străbătut de străzi abrupte și este împărțit în 3 cartiere: Tesine în partea de sus, La Calle și El Cabo în partea de jos. Nu departe de Valverde se află minunatele plaje Playa Port Stake, Charco Manso, Tamaduste și Playa de las Playas. Valverde are, de asemenea un mic aeroport și un port.

Frontera – al doilea cel mai populat municipiu din El Hierro este La Frontera situat în partea central-vestică a insulei, în valea El Golfo. Printre principalele sale atracții se numără piscinele naturale: La Maceta, el Charco de los Sargos, Playa del Verodal , La Restinga și hotelul Puntagrande, care se mândrește cu recordul Guinness al celui mai mic hotel din lume, cu doar 4 camere. Nu ratați Mirador de Bascos, deasupra la Playa de las Arenas Blancas, un punct panoramic din care puteți să admirați unele dintre cele mai frumoase priveliști ale insulei și asupra craterului semi scufundat, Punta de la Orchilla, un far construit în 1924, și schitul Maicii Domnului – Virgen de los Reyes. Satele Tigaday, Los Llanillos, Toes și Sabinosa aparțin și ele municipalității La Frontera.

El Pinar este cel mai mic municipiu din El Hierro. Este situat în partea de sud a insulei și este cufundat într-un mediu de o frumusețe rară, amplasat într-un peisaj ce impresionează prin poieni și grădini mici cu smochini și migdali. El Pinar este situat la marginea unor păduri mari de pin iar pe coastele sale joase prezintă un peisaj rural de zone vulcanice. De la punctul panoramic Tanajara vă puteți bucura de o priveliște magnifică asupra orașului El Pinar și a renumitei rezervații marine de ape calme – Mar de las Calmas. De-a lungul străzilor se află numeroase magazine și ateliere artizanale în care localnicii lucrează lâna si creează artefacte din lemn. De asemenea, El Pinar este un loc ideal pentru iubitorii de drumeții și excursii. Traseele tradiționale sunt marcate și sigure, iar în funcție de nivelul fiecăruia de pregătire îl puteți alege pe cel mai potrivit.

Nu departe de El Pinar se află La Hoya del Morcillo, singura zonă de pădure de agrement de pe insulă cu un camping și o zonă de relaxare. Situat în inima pădurii, acest parc are spații de grătar, zone de picnic, băi și un loc de joacă pentru copii – locul perfect pentru o zi în familie.

Cu alte cuvinte, insula El Hierro este o destinație pentru toate preferințele și gusturile ce vă oferă, pe lângă ape cristaline, peisaje uluitoare și o serie de activități cu adevărat interesante, fără a uita de celebrele festivaluri tradiționale care au loc pe tot parcursul anului.

Chiar dacă El Hierro este cea mai mică dintre Canare, are unele dintre cele mai bune plaje din arhipelag cu ape care se remarcă prin faptul că sunt deosebit de curate și de culoare cristalină. Cele mai bune plaje sunt situate în sudul insulei, în zona Tamaduste. Acestea sunt în mare parte cu pietriș, cu nisip vulcanic alb sau închis. Snorkelingul va fi, de asemenea, deosebit de interesant aici, datorită minunatului fund al mării.

Faceți o plimbare în pădurea Sabina, pe dealurile din partea de vest a insulei, unde se găsesc copaci încântători, sunt atât de speciali încât va trebui să-i vedeți personal pentru a putea crede în existența lor.
Nu ratați El Lajial, un loc unde puteți admira mai multe formațiuni vulcanice unice, și El Julan, unul dintre cele mai importante situri arheologice din arhipelagul Canare.

În ceea ce privește bucătăria, principalele feluri de mâncare sunt pe bază de pește, dar El Hierro este renumit pentru carnea de capră, de obicei adusă la masă însoțită de selecții de brânzeturi locale.

Cât privește cazarea oferta nu este foarte mare, deoarece mulți turiști vizitează insula într-o singură zi fără a se opri peste noapte. Locurile de cazare care se găsesc sunt în hoteluri mici, pensiuni, apartamente independente în apropierea stațiunilor de pe litoral și case în zonele rurale. Pentru cei care caută o vacanță relaxantă, cât și pentru și pentru pasionații de pescuit La Restinga este o zonă liniștită, adesea aleasă de familiile care călătoresc cu copii. Orașul La Restinga oferă structuri cu standarde ridicate de servicii, precum și restaurante, baruri și magazine. Orașul este, de asemenea, popular printre pasionații de sporturi nautice aici existând și multe centre sportive de scufundări.

Puteți vizita insula El Hierro în orice perioadă a anului, deoarce, ca și restul insulelor Canare are și o climă subtropicală, cu veri lungi și calde și ierni inexistente, cu temperaturi care pot varia între minim 15°C si maxim 20°C în timpul iernii, iar vara de minim 22°C și maxim 30°C .

Pentru ajunge pe insula El Hierro nu este complicat. După cum spuneam, mica insulă are un aeroport care a fost deschis în 1972 – Aeropuerto de los Cangrejos ce leagă insula de celelalte insule Canare și găzduiește doar zboruri interne în special cu Tenerife, La Gomera și Gran Canaria.

De la aeroport se poate ajunge cu ușurință în capitala insulei cu autobuzul sau cu taxiul. Puteți opta si pentru un feribot din portul Los Cristianos, din Tenerife și din La Gomera. Acestea au plecări regulate spre El Hierro. Pentru a vă deplasa pe insulă puteți închiria o mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *