Erevan – capitala istorică a Armeniei

Lifestyle

Erevan, capitala Armeniei, este un loc cu o istorie milenară, peisaje extraordinare, o multitudine de atracții care dezvăluie comori neașteptate în care arhitecturile minunate încadrează priveliști uluitoare. Orașul datează din secolul al VIII-lea, când cetatea Erebuni a fost construită de regele Argishti I.

Plimbarea prin centrul orașului este un mod extraordinar de a vedea istoria orașului, de la vremurile persane până la cele sovietice. De asemenea, veți vedea o parte modernă a orașului Erevan, cu arhitectură contemporană, cafenele și restaurante la modă găsite de-a lungul aleilor și străzilor principale.

Monumentele sale și numeroasele muzee atrag turiștii însetați de cunoștințe, datorită expozițiilor de artă și bibliotecii care găzduiește manuscrise și documente prețioase din epocile trecute.

Dar Erevanul nu este doar artă și istorie, orașul ascunde acea latură distractivă pe care o descoperi trăind-o seara, când totul prinde viață, de la cafenelele pline de tineri la restaurante aglomerate, localuri unde se ascultă muzică bună mai ales în timpul verii când se organizează numeroase concerte și spectacole de teatru.

Capitala armeană se mândrește cu o sală de concert remarcabilă – Opera , o clădire care în 1937 a fost premiată pentru cel mai bun stil arhitectural și unde astăzi concertează Orchestra Filarmonicii Armene. Opera se află în Piața Republicii, zona orașului unde veți găsi majoritatea cluburilor și restaurantelor. Merită să luați masa în jurul pieței pentru a vă bucura de spectacolul fântânilor dansatoare, desfășurat între orele 21:00 și 23:00, care datorită sunetelor și iluminării, conferă pieței o atmosferă încântătoare.

Piața Repubcii găzduiește cinci dintre cele mai importante clădiri din oraș: Clădirea Guvernului, Muzeul de Istorie și Galeria Națională de Artă, Marriott Hotel Armenia (unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din țară) și Ministerele Afacerilor Externe și Transporturilor și Comunicațiilor.

Aproape de Piața Republicii există o piață în aer liber – „Vernissage” unde puteți cumpăra meșteșuguri locale, covoare, sculpturi în lemn, ceramică și picturi.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Muzeul de Istorie găzduiește peste 400.000 de artefacte, inclusiv bijuterii, sculpturi și obiecte de artizanat, de la primele așezări primitive până în zilele noastre. În plus, muzeul găzduiește o bogată bibliotecă unde este posibilă admirarea, pe lângă cărțile medievale unice, „Cartea de vineri” sau prima carte armeană tipărită, datând din 1512;

Muzeul Parajanov ( unul dintre cele mai importante din Armenia) – dedicat lui Serghei Parajanov, care a fost unul dintre cei mai iubiți și mai străluciți cineaști și producători armeni. Limbajul său poetic a lăsat de fapt o amprentă de neșters în cultura țării. Această casă-muzeu prezintă sculpturi deosebite, colaje create cu cele mai variate materiale, precum și schițe și studii pentru filmele sale. Fără îndoială, vizitatorul va fi catapultat în imaginația și arta extraordinară a acestui geniu armean.

Înainte de a pleca, vizionați filmul său „Culoarea rodiei”, considerat de unii critici drept unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile;
Matenadaranul – o instituție culturală care găzduiește o colecție de manuscrise antice în armeană și în multe alte limbi;

Cascada – monumentul este alcătuit la exterior din grădini terasate, fântâni și o scară uriașă. Din partea de sus a Cascadei, accesibilă pe trepte, se deschide o vedere panoramică fantastică asupra orașului Erevan și a Muntelui Ararat. În fața Cascadei, sunt organizate în mod regulat concerte în aer liber. În interiorul Cascadei există un centru de artă contemporană, în timp ce în exterior puteți admira statui și structuri de diferite stiluri artistice;

Tsitsernakaberd Armenian Genocide – un monument ridicat ca memorial al genocidului armean comis de guvernul „Junii Turci” al Imperiului Otoman;
Moscheea Albastră – a fost construită în secolul al XVIII-lea în perioada persană. Este una dintre cele mai interesante destinații din oraș. Funcția principală a moscheii este de a răspândi cultura persană prin cursuri de limbi străine, expoziții și tururi ghidate.

De asemenea, în oraș există numeroase parcuri minunate unde vă puteți bucura de relaxare, printre care Parcul Englez, un loc care este adesea fundalul fotografiilor de nuntă, Parcul Tumanyan și Parcul Buenos Aires sunt ideale pentru picnic.

Parcul Victoriei sau Parcul Haghtanak este un parc mare situat în partea Cascadei din Erevan. Se numește Parcul Victoriei în comemorarea participării Armeniei Sovietice la al doilea război mondial. Parcul găzduiește un lac artificial, Statuia Mamei Armenia cu muzeul, un târg pitoresc pitoresc cu roată panoramică, câteva cafenele și diverse mese de biliard în aer liber.

Lovers Park este cel mai vechi parc din oraș și este de departe cel mai popular. Acesta se mândrește cu un peisaj tradițional japonez, care a fost transformat după ce a fost recent renovat. Este un loc ideal pentru un picnic romantic între îndrăgostiți, lângă iazurile și cascadele sale.

Dacă vizitați capitala armeană vara, mergeți la Yerevan Water World pentru a vă puteți răcori. Parcul acvatic de aproximativ trei hectare are 12 tobogane, 7 piscine în aer liber, 3 piscine interioare și două zone pentru copii. Yerevan Water World este perfect pentru întreaga familie. Aici gașiți de asemenea, tarabe cu produse alimentare și un restaurant.

În schimb, dacă planificați o vizită iarna, Everanul este la fel de distractiv, una dintre piscinele mari în aer liber din Yerevan Water World este transformată într-un patinoar de 500 de metri pătrați. O altă opțiune este să mergeți la Lacul Lebedelor și să patinați cu localnicii. Lacul este situat chiar lângă Operă și este un loc frumos pentru a patina, a respira aer curat bucurându-vă de peisajul din jur.

În ceea ceea priveste arta culinară, bucătăria armeană se bazează pe mirodenii și produse simple cu predominanță pâinea, legume,nuci, fructe uscate. Brânza este în general făcută din lapte de oaie și este oarecum sărată și cu un conținut scăzut de grăsimi. Felurile de mâncare tradițională sunt: dzhash (tocană), kabob (carne la grătar) și pilav (orez cu carne).

Pentru deserturi se utilizează în special miere, scorțișoară, nuci, fistic. Dintre acestea, baklavaua, chiar dacă este de origine arabă, este deosebit de populară și foarte apreciată, în timp ce Anushaburul nu poate lipsi pe masa de Crăciun a fiecărei familii armene.

Ca și băutură tradițională, Armenia distilează un coniac excellent. Fabrica, denumită „Ararat”, are sediul în Erevan și este o destinație pentru tururi ghidate pentru turiștii străini, care, pe lângă faptul că se bucură de degustarea obișnuită, pot vizita un muzeu atașat și se pot parcurge prin ciclurile de producție ale acestui orgoliu național.

Cea mai bună zonă pentru a vă caza în Erevan este centrul unde se află majoritatea atracțiilor. Puteți de semenea, să vă cazați în afara Erevanului, de exemplu, orașele Echmiadzin sau Ashtarak sunt opțiuni destul de ieftine și la doar o jumătate de oră distanță de Erevan, folosind transportul public.

Kentron este cartierul care include centrul orașului și este cea mai bună zonă pentru turiști. În această zonă veți găsi toate atracțiile principale ale Erevanului: faimoasa Operă, Piața Republicii cu Fântânile muzicale, Muzeul de Istorie din Erevan, Muzeul de Artă Modernă, Universitatea de Stat din Erevan și Moscheea Albastră.

Acest cartier are două stații de metrou, ceea ce permite vizitatorilor să ajungă cu ușurință în alte zone ale orașului. Majoritatea hotelurilor din oraș sunt situate în acest cartier.

Cel mai bun mod de a ajunge la Erevan este cu avionul. Aeroportul internațional Zvartnots din Erevan este situat la aproximativ 12 km de centrul capitalei și este o facilitate modernă și eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *