Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

Politica

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO: concert extraordinar la care sunt aşteptaţi sute de români şi americani şi dineu de gală în care vor fi celebrate personalităţile care au susţinut şi sprijinit procesul de aderarea al ţării noastre la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W. Mellon Auditorium, chiar în sala în care s-a semnat Tratatul prin care a luat fiinţă NATO cu 75 de ani în urmă.

De asemenea, la National Press Club din capitala americană, Ambasada României va organiza o seară de celebrare a personalităţilor americane şi române care au susţinut şi sprijinit procesul de aderare a ţării noastre la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Concertul, intitulat „Faith, Freedom and Friendship. Celebrating 20 years of Romania’s NATO membership”, va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2024, fiind organizat în parteneriat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii şi Asociaţia „Procred Music”, cu sprijinul unor sponsori generoşi.

La eveniment şi-au confirmat prezenţa reprezentanţi ai Congresului american, Departamentului de Stat, Pentagonului, membri ai corpului diplomatic acreditat la Washington, reprezentanţi ai organizaţiilor religioase din Statele Unite şi ai bisericilor româneşti de toate confesiunile din America, ai mediului asociativ şi de think-tank, precum şi numeros public american şi româno-american.

Concertul reuneşte zeci de artişti excepţionali ai Corului „Procred”, National Philarmonica din Statele Unite, nouă solişti: Alexandra Crişan, Diana Rad, Luminiţa Anghel, Nico Matei, Gabriel Henrique, Remus Alăzăroae, Nick Casciaro, Kurt Davies şi Emanuel Cîrstea, alături de dirijorii George Natsis şi Andrei Tudor. Concertul va fi televizat în direct în România, de la ora 21:00.

Evenimentul va omagia trăinicia Alianţei din care facem parte, evidenţiind contribuţia României la garanţiile de pace şi securitate de care se bucură fiecare stat membru NATO. Apartenenţa la NATO a marcat revenirea României la comunitatea occidentală, confirmând apartenenţa la valorile comune şi oferind cetăţenilor români cele mai solide garanţii de securitate din istorie.

Concertul va fi precedat vineri, 19 aprilie 2024, de un dineu de gală în care vor fi omagiate o serie de personalităţi române şi americane care au contribuit la procesul de aderare a României la NATO.
Invitat special la cele două evenimente va fi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, el însuşi unul dintre promotorii accederii României în Alianţa Nord-Atlantică, atât în calitate de ambasador al României în SUA cât şi de ministru de externe, cu 20 de ani în urmă.

„Cele două evenimente sunt menite să marcheze unul dintre cele mai importante momente din istoria României: revenirea ţării noastre în familia democraţiilor ţărilor occidentale, din care a fost brutal îndepărtată de instaurarea comunismului după cel de al doilea Război Mondial. Românii au împărtăşit dintotdeauna valorile libertăţii, democraţiei şi statului de drept.

Acum, România este şi va rămâne un Aliat de nădejde, un important contributor la securitatea Alianţei Nord-Atlantice şi un important bastion al Flancului Estic, mai ales într-o regiune de o asemenea semnificaţie geostrategică care are parte de o multitudine de provocări de securitate.
În acest demers istoric de realiniere la civilizaţia occidentală, Statele Unite ale Americii au stat cu fermitate alături de România. De la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral în 1997 la Bucureşti, prin invitaţia la Summit-ul NATO de la Praga din 2002 şi aderarea ulterioară în 2004 şi până după aceea, Statele Unite şi România au lucrat împreună pentru a dezvolta un parteneriat şi o alianţă transatlantică sigură şi prosperă”, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

Elemente de context
România a fost primul stat fost comunist care a aderat, în 1994, la Parteneriatul pentru Pace (PfP), format complex de cooperare al NATO cu state partenere, aderare de la care s-au împlinit anul acesta 30 de ani.
La 29 martie 2004, a avut loc, la Washington, depunerea instrumentului de ratificare a aderării ţării noastre la NATO, urmată de ceremonia arborării drapelului României în faţa Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004.

Totodată, anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, 25 de ani de la aderarea Poloniei, Cehiei şi Ungariei şi 20 ani de la aderarea Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei şi Sloveniei.

Comunicat de presă – Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *