Faro – un oraș plin de istorie din sudul Portugaliei

Lifestyle Travel

Faro este cel mai mare oraș din regiunea Algarve și poarta de intrare în sudul Portugaliei. Orașul, situat la câteva ore de capitala Lisabona este plin de clădiri elegante care datează din epoci diferite și prezintă stiluri diferite. Plimbarea pe străduțele înguste ale centrului istoric seamănă cu o întoarcere într-o atmosferă înghețată în timp. Cu vedere directă la Oceanul Atlantic orașul atrage vizitatorii care iubesc liniștea, arta și vacanțele relaxante.

Orașul este caracterizat de o atmosferă liniștită și tradițională care se concentrează în jurul fermecătorului oraș vechi, înconjurat de ziduri antice și de frumusețile istorice și pitorești, precum și de mare, natură și plajele frumoase.

Dotat cu un aeroport internațional, Faro este, de asemenea, principalul centru politic și administrativ al regiunii Algarve și este plin de magazine, buticuri și restaurante.
Portul turistic cu ambarcațiunile sale luxoase este cu siguranță una dintre atracțiile acestui oraș, care, ca o mare parte din Portugalia își bazează activitatea turistică pe bogatul patrimoniu artistic, pe peisaje și pe viața socială și culturală vibrantă datorită numeroaselor evenimente.

Printre cele mai interesante atracții din Faro se numără:
Arco da Vila – o veche poartă de intrare, construită în 1812 la porunca episcopului Francisco Gomes de Avelar, care a dorit să ofere o primire demnă numeroșilor pelerini, în special celor care veneau dinspre mare. Arco da Vila este situat între orașul vechi și portul de agrement din Faro, pe Rua da Misericórdia;
Orașul vechi – cea mai fascinantă și istorică atracție din Faro. Este situat pe partea opusă a portului și se accesează prin frumoasa poartă Arco da Vila. Interiorul este plin de străduțe pietruite mărginite de clădiri antice restaurate;

Catedrala din Faro – situată în inima orașului vechi, la câțiva pași de Primărie și de Palatul Episcopal Paço, catedrala este cunoscută și sub numele de Catedrala Santa Maria sau Igreja da Sè. Este o clădire care se află pe locul unui fost templu roman și reprezintă o capodoperă arhitecturală care îmbină stilurile gotic, renascentist și baroc. În interiorul structurii se pot admira azulejos (plăci de ceramică decorată) din secolul al XVIII-lea, pictate manual, tipice tradiției artistice și culturale portugheze, orga mare roșie din secolul al XVIII-lea și osuarul, o capelă construită în secolul al XVI-lea;

Igreja do Carmo și Capela dos Ossos de Faro – situată tot în centrul istoric, aceasta este cea mai frumoasă și particulară biserică din Faro, ușor de recunoscut după fațada baroc albă și galbenă și turnurile sale gemene cu clopotniță. Interioarele, construite în 1713, îmbogățite de splendidele decorațiuni din aur brazilian, sunt cu adevărat magnifice. Dar principala atracție a Bisericii este Capela dos Ossos, sau Capela Oaselor, unde scheletele a 1000 de călugări au fost folosite pentru a umple pereții și tavanul;

Muzeul Municipal de Arheologie – este unul dintre cele mai vechi din Portugalia, precum și al doilea fondat în Algarve. Muzeul găzduiește o vastă colecție de descoperiri arheologice în interiorul unei mănăstiri din secolul al XVI-lea. De asemenea, muzeul adăpostește și frumoasa colecție de statui romane din Estoi. Vizitânde acest muzeu puteți afla despre istoria orașului prin descoperiri arheologice, de la preistorie până la Evul Mediu. O întreagă secțiune este dedicată Epocii Romane, cu piese de valoare importantă precum Mozaicul Zeului Oceanului (secolul III d.Hr.) sau colecția de epigrafe găsite în Ossónoba. De asemenea,o altă secțiune este dedicată artei sacre, unde puteți admira și câteva azulejos splendide;

Castelul Silves – situat în imediata apropiere a orașului vechi, structura pe care o vedeți astăzi reprezintă ceea ce a rămas din sistemul defensiv care l-a înconjurat. Din acest punct vă puteți bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului și ale zonei înconjurătoare;

Parque Natural da Ria Formosa – acest parc natural (situat chiar lângă oraș) reprezintă paradisul regiunii Algarve, o zonă specifică de lagună unde râul și oceanul se întâlnesc, un teritoriu care se dezvoltă pe aproximativ 60 km de-a lungul coastei între lacuri, cascade, insule și limbi de nisip. Este o rezervație protejată care găzduiește un ecosistem incredibil și, din acest motiv, este și un loc ideal pentru observatorii de păsări. Aci trăiesc peste 30.000 de specii de păsări. De asemenea, există multe animale, inclusiv câinele de apă portughez. Puteți descoperi întregul său teritoriu cu mașina, dar și cun un tur ghidat de la Faro( cu transport și plimbare cu catamaranul incluse).

Parque Natural da Ria Formosa găzduiește, de asemenea insule cu plaje sălbatice care fac din Faro una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul din Portugalia. Prima pe care o întâlniți este Ilha de Faro, la care se poate ajunge cu mașina. Insula este locuită și, prin urmare, are și diverse servicii, precum restaurante și magazine, precum și hoteluri și diverse infrastructuri.

Printre alte insule se numără:
Ilha Deserta – o insulă nelocuită unde domnește natura necontaminată. Aici veși găsi dune imense de nisip, plaje cu nisip auriu și vegetație tipică de deșert. Pe această insluă nu se poate ajunge cu mașina, ci doar pe mare, cu catamaranul de la Faro;

Ilha da Culatra – la fel ca și în cazul Ilha Deserta, insula este accesibilă doar pe mare într-un tur cu catamaranul de la Faro sau cu feribotul din Olhão. Aici nu există mașini, așa că vă puteți bucura de natura și liniștea ei, un mic colț de paradis. Pe acastă insulă veți găsi plaje largi de nisip auriu și o mare calmă, precum și micul sat de pescari Culatra, ideal pentru oprirea și degustarea uneia dintre mâncărurile tipice din Algarve – arroz de linguairão ( orez cu scoici);

Insula Barreta – cunoscută ca o insulă pustie, acest teritoriu neatins merită să fie văzut. Se află la doar 30 de minute de Faro și este accesibilă tot cu barca.
Praia de Faro este cea mai apropiată plajă de centrul istoric, la care se poate ajunge ușor cu mașina sau cu autobuzul. Este o fâșie subțire de plajă cu vedere la ocean pe de o parte și cu vedere la laguna Ria Formosa pe de altă parte. Este o plajă lungă de 5 km, caracterizată prin nisip fin auriu și o mare splendidă. În plus, datorită dimensiunii sale, nu este niciodată cu adevărat aglomerat.

Adesea este văzută mai mult ca o plajă locală, decât ca o plajă turistică, dar nu trebuie ratată deoarece este o destinație perfectă pentru cei care doresc să îmbine relaxarea pe plajă cu vizitele culturale și istorice. În apropiere găsiți cluburi, restaurante și alte servicii, inclusiv o parcare mare.

Cât privește distracția, Faro are o viață de noapte, de vineri seara până duminică, care este concentrată în principal în centrul istoric. Fiind un oraș foarte tânăr, datorită prezenței universității veți găsi activități pentru toate gusturile cum ar fi: cluburile pentru dans și pentru a petrece până târziu, care se găsesc în principal de-a lungul Rua do Prior, în timp ce Largo da Madelena este un loc excelent pentru o bere sau un cocktail în companie. Cele mai multe dintre locațiile cu muzică live sunt situate pe Rua Conselheiro Bivar.

În ceea ce privește gastronomia, Faro prezintă o bucătărie cu produse locale simple și autentice. Fiind o regiune de litoral, peștele este protagonistul multor rețete. Dar există și preparate pe bază de carne, brânză și mezeluri. În orașul vechi veți găsi multe preparate din bucătăria locală, unde puteți gusta mâncăruri tradiționale – încercați arroz de polvo (orez cu caracatiță), bacalhau com natas (mâncare pe bază de cod), sardinhas grelhadas (sardine la grătar), dar și cozido à portuguesa (tocană cu carne, legume și orez).

Cât privește cazarea, Faro oferă o selecție largă de cazare de la: hoteluri, pensiuni și apartamente. Pentru cei care vor să fie mai aproape de atracțiile istorice – La Cidade Velha este zona care se potrivește cel mai bine. De asemenea, Marina de Faro este excelentă pentru cei care caută un hotel în apropierea portului (portul de agrement este punctul de plecare pentru excursii care vă vor duce la descoperirea Parcului Natural Ria Formosa), iar pentru cei care vor să fie mai aproape de cluburi și magazine centrul este cel mai potrivit.

Faro se află la 270 km de capitala Lisabona și la doar 60 km de granița cu Spania. Pentru a ajunge la Faro din Lisabona durează între 2 și 4 ore, în funcție de mijlocul de transport ales. Cu trenul direct de la gara Lisboa-Oriente la Faro durează aproximativ 3 ore, în timp ce călătoria cu autobuzul durează aproape 4 ore. Puteți ajunge și la Faro cu mașina și în acest caz timpul mediu este de aproximativ 2 ore și 40 de minute.

Faro este deservit de Aeroportul Algarve, principalul aeroport din sudul statului. Companiile aeriene low cost precum Ryanair și Easyjet zboară și la Faro. Centrul este la doar 7 km de aeroport, fiind conectat prin liniile de autobuz și taxi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *