Festivalul “Ceau, Cinema!” 16- 19 iulie 2020

Lifestyle

Comediile „Enormă” (2019), de Sophie Letourneur, prezentată în premieră în România, şi „Paradisul, probabil” (2019), de Elia Suleiman, premiată la Cannes, vor putea fi văzute în cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, la „Zilelor Filmului de Umor à la française”, organizate împreună cu Institutul Francez din Timişoara.

A şaptea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! se va desfăşura în format restrâns, în perioada 16-19 iulie, la Grădina de Vară Capitol, fostul cinematograf Arta şi curtea Institutului Francez din Timişoara. Proiecţiile vor avea loc exclusiv în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse de autorităţi.

Al treilea film inclus în acest program special este animaţia româno-franceză „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian.
Ceau, Cinema! şi Institutul Francez, care organizează de peste un deceniu Zilele Filmului de Umor, îşi unesc forţele în acest an pentru a aduce comedia franceză de calitate la Timişoara.

„Cum Zilele Filmului de Umor nu puteau avea loc aşa cum era prevăzut, din cauza crizei sanitare, ne bucurăm să le organizăm în acest an în cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, a cărui temă este tocmai umorul! În situaţia actuală, dificilă pentru toţi actorii culturali, dorim să accentuăm şi mai mult colaborarea cu partenerii noştri, pentru a promova cultura mai degrabă împreună, decât fiecare pe cont propriu.

Această asociere ne oferă de asemenea ocazia de a sublinia parteneriatul solid care ne leagă de asociaţiile Marele Ecran şi Pelicula Culturală, cu care lucrăm activ la proiectul de renovare a cinematografului Studio, ale cărui studii arhitecturale vor fi donate foarte curând Primăriei Timişoara”, afirmă Cyrille Fierobe, directorul delegat al Institutului Francez din România la Timişoara.

„Institutul Francez din Timişoara a fost alături de noi de la primele ediţii Ceau, Cinema! Ne gândeam încă din 2019 la o ediţie dedicată comediilor europene. Aşa că a venit natural ideea de a ne reuni forţele anul acesta prin două comedii şi o animaţie alese împreună. Credem că râsul sănătos şi eliberator face bine în această perioadă”, declară echipa Ceau, Cinema!

Prezentat în premieră în România, „Enormă” („Énorme”, 2019), de Sophie Letourneur, este o comedie burlescă despre spaimele şi bucuriile sarcinii. O pianistă celebră care străbate lumea (Marina Foïs) şi soţul său (Jonathan Cohen), care îi este şi agent, au decis să nu aibă copii, însă el asistă la o naştere surpriză într-un avion, aşa că apelează la un truc pentru ca soţia sa să rămână însărcinată. „Enormă” a avut premiera internaţională la Festivalul de la Rotterdam.

„Paradisul, probabil” („It Must Be Heaven”, 2019), noul film al lui Elia Suleiman, este o savuroasă comedie absurdă, laureată cu premiul FIPRESCI şi cu o menţiune specială la Festivalul de la Cannes. Cineastul Elia Suleiman emigrează din Palestina natală în căutarea unui nou „acasă”, la Paris şi New York, însă îşi dă seama curând că ţara sa de origine îl urmează ca o umbră.

Şi copiii vor avea parte de o proiecţie specială. Ei se vor putea bucura de animaţia „Călătoria fantastică a Maronei” („L’extraordinaire voyage de Marona”), o coproducţie Franţa-România-Belgia, regizată de Anca Damian.

Victimă a unui accident, o căţeluşă îşi aminteşte de fiecare stăpân pe care l-a avut şi l-a iubit necondiţionat. Anul trecut, filmul a fost inclus în competiţia Festivalului de la Annecy şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene. Compozitorul francez Pablo Pico a câștigat recent Premiul Gopo 2020 pentru muzica originală a filmului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Zilele Filmului de Umor sunt un eveniment organizat de Institutul Francez din Timişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *