Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu şi Este Film Festival, aduce la Sibiu filme europene de referinţă.
Gala de deschidere va fi vineri, 17 mai, la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, Festivalul urmând a se derula apoi la Forumul Democrat al Germanilor – Sala Oglinzilor, până duminică seară, într-o serie de alte patru lungmetraje, printre care se regăsesc filme de ficţiune, documentare şi de animaţie – proiecţii cu intrare liberă.
La seara de gală va fi proiectat filmul Când va fi în sfârşit din nou aşa cum nu a fost niciodată / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war, regia: Sonja Heiss, producţie Germania, selecţionată în 2023 în secţiunea Generation 14plus a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
„Unitate în diversitate – un motto ce trăieşte prin filmul european. Acest festival construieşte de 28 ani punţi culturale între România şi statele europene. Ne bucurăm să (re)aducem festivalul la Sibiu, unui public deja cinefil şi dornic de noutăţile cinematografiei europene.” a declarat Ana-Maria Daneş, directoare executivă, Centrul Cultural German Sibiu.
„Revenim cu multă bucurie la Sibiu, suntem într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice şi culturale pe care le marcăm în Festivalul nostru. Iată, suntem la 35 de ani după 1989, iar amintirile momentelor de atunci tind să devină istorie. Am convingerea că unul dintre rolurile esenţiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor definitorii, cele care marchează crucial vremurile. Suntem la distanţă de o întreagă generaţie şi le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive şi manuale, ci şi în discursul cultural. Ca semn de sprijin şi recunoaştere a parcursului european al Republicii Moldova vom fi prezenţi şi la Chişinău. De altfel, este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de preşedinte EUNIC – global (reţeaua globală a institutelor şi centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna viitoare.” a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.
Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.
Festivalul a început la Bucureşti şi Botoşani şi în afară de Sibiu va mai călători la Târgu Mureş (Muzeul Judeţean Mureş – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia), între 16-18 mai, la Chitila (Parcul Valea Mangului), între 17-19 mai, la Curtea de Argeş (La Conac), între 18-19 mai, la Braşov (Centrul Cultural Reduta), între 24-26 mai şi se va încheia la Chişinău (Cinema Odeon), între 6-8 iunie.
Continuăm tradiţia de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor român care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.
„Spot-ul ediţiei din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluţie. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediţiei 28.FFE.
Programul complet al proiecţiilor de la Sibiu este disponibil în anexă.
Spotul acestei ediţii a FFE şi alte detalii despre filme – pot fi găsite aici: www.ffe.ro. Comunicat de presă – Festivalul Filmului European