Colectiv

Filmul „Colectiv” – premiu pentru cel mai bun documentar la Festivalul de la Zurich

Social

Filmul românesc „Colectiv” a câștigat sâmbătă premiul Golden Eye pentru cel mai bun documentar, la cea de-a 15-a ediție a festivalului Internațional de Film de la Zurich.

În această competiție, documentarul românesc a concurat alături de alte 11 filme, selecţionate din peste 150 care au aplicat iniţial pentru înscriere.
„Colectiv” a fost regizat de Alexander Nanau și realizat în echipă alături de Antoaneta Opriș și Mihai Grecea. La producție au participat Bianca Oană, Hanka Kastelicova din partea HBO Europe și Bernard Michaux din partea Samsa Film Luxembourg.

În acest film, despre drama incendiului de la clubul Colectiv și despre problemele sistemului medical românesc apar, printre alții, Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele de la Colectiv, Cătalin Tolontan, dar și medici de la spitalul de arși.

Cotidianul NZZ din Zurich scrie că filmul prezintă „o mlaștină de corupție, indiferență și lăcomie, fără ca realizarea cinematografică să degenereze în eroizarea jurnalismului de investigație”.

Presa elvețiană subliniază că acesta este al doilea premiul al lui lui Alexander Nanau la Zurich, după cel câștigat în 2014 cu documentarul ”Toto și surorile lui”. Președintele juriului la secțiunea documentar internațional a fost reputatul producător Simon Chinn, dublu laureat al premiul Oscar.

Colectiv va rula în cinematografele din România, Europa și America cel mai probabil în iarna-primăvara lui 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *