Finlanda redeschide temporar două puncte din frontiera sa cu Rusia

Externe

Finlanda va redeschide o parte a frontierei sale cu Rusia, a anunţat marţi prim-ministrul finlandez, după ce a închis în mod integral această frontieră în noiembrie, acuzând Moscova că orchestrează o criză a migraţiei la porţile sale, informează AFP.

„Guvernul a decis astăzi să menţină graniţa estică închisă, cu excepţia a două posturi de frontieră”, cel de la Vaalimaa (sud) şi Niirala (sud), a declarat Petteri Orpo în cadrul unei conferinţe de presă.
Aceste două puncte de trecere a frontierei vor fi din nou operaţionale începând cu 14 decembrie până pe 14 ianuarie 2024.
„Guvernul va închide din nou toată frontiera dacă migraţia instrumentalizată va continua”, a precizat Ministerul de Interne finlandez într-un comunicat.

Aproape 1.000 de solicitanţi de azil, în special din Somalia, Irak şi Yemen, s-au prezentat de la începutul lui august la puncte de trecere a frontierei între cele două ţări, potrivit autorităţilor finlandeze.
Helsinki acuză Moscova că lasă în mod deliberat aceşti migranţi să treacă şi denunţă un „atac hibrid” menit să destabilizeze Finlanda.

Kremlinul a respins la sfârşitul lui noiembrie aceste acuzaţii, afirmând că poliţia de frontieră rusă nu face decât să îşi îndeplinească „sarcinile de serviciu”.
„Potrivit evaluării autorităţilor, ameninţarea unei migraţii instrumentalizate există în continuare şi este posibil ca Rusia să-şi continue operaţiunile”, a insistat Orpo.
„Fără a suprima aceste restricţii (închiderea frontierei), noi nu putem verifica dacă există o schimbare în bine”, a precizat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *