Frans Timmermans

Frans Timmermans – avertizează România

Externe

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că România trebuie să continue lupta anticorupție și să nu reverseze progresele făcute în ultimii ani și a avertizat că instituția pe care o reprezintă este dispusă să ia orice măsură este necesară împotriva României dacă se vor adopta legi care să ofere impunitate demnitarilor de rang înalt.

“Am vorbit cu Colegiul despre situația din România. România trebuie continuie reformele în Justiție și să nu distrugă progresul făcut în ultimii ani în lupta anticorupție. Vreau să avertizez guvernul să nu ia măsuri care să afecteze independența justiției și să creeze impunitate pentru funcționari și demnitari, precum rejudecarea sentințelor definitive ale condamnaților pentru corupție. O astfel de măsură ar face Comisia Europeană să acționeze imediat. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, în care i-am semnalat peste 40 de probleme și i-am vorbit despre necesitatea implementării recomandărilor din raportul MCV.

Am discutat despre proiectele de OUG și secția specială pentru magistrați. Avem nevoie de rezultate urgent. Vorbitul de dragul vorbitului nu este suficient, avem nevoie de actiuni concrete ale guvernului român.

Am avut un dialog și o discuție constructivă, însă din păcate nu am ajuns la concluzia că România s-a întors pe calea cea bună. Dacă aceste recomandări nu sunt urmate, Comisia Europeană va fi nevoită să acționeze.”, a spus Frans Timmermans.

Întrebat ce ar face Comisia Europeană dacă România ar ignora în continuare recomandările instituțiilor europene, Timmermans a precizat că, dacă guvernul ar adopta ordonanțele de urgență, Comisia ar interveni de urgență.
„Aici vorbim despre o chestiune urgentă.

S-ar putea ca în curând în România să se ia decizii care ar schimba sistemul judiciar, cu mare risc de impunitate pentru demnitarii de rang înalt. În acest caz, Comisia Europeană ar acționa imediat, în decurs de câteva zile, pentru a ne face bine înțeleasă poziția, pentru că nu avem timp de pierdut.”, a mai spus Timmermans.

Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie.

Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va acţiona imediat”, a mai declarat Timmermans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *