Franţa va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune „Scalp”

Externe

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi, în prima zi a summitului NATO la Vilnius (Lituania), că Franţa va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tipul „Scalp”, în timp ce Berlinul s-a angajat să-i furnizeze arme suplimentare în valoare de aproape 700 milioane de euro, relatează France Presse.

„Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime”, a declarat Macron la sosirea la locul de desfăşurare a summitului. „Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO”, a afirmat preşedintele francez.

La rândul său, Germania a anunţat că va livra lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, vehicule blindate de tipul Marder şi tancuri Leopard 1A5, precum şi proiectile de artilerie.
„Sunt foarte mulţumit că astăzi, aici, la Vilnius, am reuşit să încheiem un alt pachet pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de apărare împotriva agresiunii ruse. Acesta răspunde priorităţilor Ucrainei: apărare antiaeriană, tancuri, artilerie”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de EFE.

Prin „pachetul de măsuri de la summitul de la Vilnius”, „aducem o contribuţie importantă la consolidarea capacităţii de rezistenţă a Ucrainei”, a spus el.
Germania este al doilea cel mai mare contributor în materie de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, iar la 13 mai, în ajunul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat livrări de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro, notează Agerpres.

Berlinul a fost mult timp criticat de Kiev şi de unii dintre partenerii săi europeni, în special din estul Europei, pentru „timiditatea” sprijinului său militar pentru Ucraina.
Dar, de mai multe luni, Berlinul şi-a intensificat eforturile în materie: de acum furnizează muniţie, tancuri Leopard şi sisteme de apărare antiaeriană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *