Germania va spune adio cărbunelui până în 2038

Social

Germania, a patra economie mondială, țara care consumă cel mai mult cărbune în Europa, ar putea pune capăt utilizării cărbunelui între 2035 și 2038. Un acord în acest sens a fost atins zilele acestea , după luni de conflict, la Comisia Germană privind cărbunele, ca parte a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

„Am făcut-o”, a spus Ronald Pofalla, șeful comisiei, care a declarat reporterilor de la Berlin că „acesta este un efort istoric”. Deși propunerea Comisiei nu este obligatorie din punct de vedere juridic, grupul operativ este sprijinit de o amplă majoritate în parlament și se așteaptă ca guvernul să urmeze recomandările sale.

Germania produce mai mult de o treime din energia electrică prin arderea cărbunelui, generând astfel cantități mari de gaze cu efect de sera, care contribuie la încălzirea globală. Propunerea convenită de Comisie – alcătuită din 28 de membri reprezentând regiuni miniere, companii de utilități, oameni de știință și ecologiști – prevede o cale de ieșire a cărbunelui, cu o dată de scadență a producției de electricitate pe cărbune, măsuri de compensare a operatorilor centralelor electrice pe cărbune, sprijin pentru regiunile miniere afectate și măsuri de protecție a consumatorilor împotriva creșterii prețurilor energiei electrice. O revizuire în 2032 ar putea anticipa decarbonizarea în 2035.

ONG-urile de mediu au declarat într-un vot suplimentar că se așteaptă la o eliminare treptată înainte, în 2035. De fapt, explică, că data aleasă este incompatibilă cu recomandările din Raportul IPCC (grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice), conform căruia țările industrializate trebuie să reducă consumul de cărbune până în 2030, dacă se dorește posibilitatea de a limita încălzirea globală până la 1,5 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *