Greta Thunberg

Greta Thunberg desemnată de revista „TIME” – „Persoana anului 2019”

Externe

Suedeza Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, cunoscută ca activistă pentru mediu, a fost desemnată de prestigioasa revistă „TIME” drept „Persona Anului” („Person of the Year”). Thunberg a devenit cea mai tânără personalitate din istoria titlului acordat de revista americană.

Revista americană a arătat că a făcut acest gest în semn de recompensă pentru că a reuşit să transforme „îngrijorări vagi” cu privire la încălzirea planetei într-o mişcare mondială. Toate acestea i-au adus notorietate internațională activistei în domeniul mediului și al schimbărilor climatice, fiind susținută în special de tineri.

Greta Thunberg a ajuns în atenția presei după ce a declarat o grevă la școala la care era elevă, în 2018. Tânăra a petrecut mai multe zile în timpul orelor de școală în fața Parlamentului suedez pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu.

Greta a devenit celebră, în luna septembrie a acestui an, după discursul „How dare you?”, susținut în fața liderilor lumii, la summit-ul ONU despre schimbările climatice. Cu lacrimi în ochi, ea le-a reproșat atunci șefilor de stat că îngroapă viitorul noilor generații, prin ignorarea avertismentelor comunității științifice legate de încălzirea globală.

„De peste 30 de ani, știința ne-a arătat negru pe alb. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?!”, a spus Greta Thunburg de la tribuna ONU.

Publicația americană „Time” desemnează o personă a anului începând din 1927. De-a lungul timpului, acest titlu a revenit unor personalități precum Angela Merkel, Papa Francisc, Barack Obama, Mark Zuckerberg și Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *