Grevă de avertisment în școli

Social

Salariaţii din învăţământul preuniversitar au fost miercuri în grevă de avertisment. Aceștia au anunțat că astăzi nu vor preda, din cauză că ar avea salarii mici și că nu le-ar fi plătite orele suplimentare. Protestul a durat două ore, între 11.00 și 13.00. În acest interval, cadrele didactice care au participat la acțiunea de protest doar au supravegheat elevii.

Salariaţii din învăţământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – intră în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00-13:00, potrivit unui comunicat al celor două organizaţii sindicale.

Decizia încetării temporare a lucrului a fost luată de FSLI şi de FSE „Spiru Haret” după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Cele două organizaţii sindicale susțin că guvernul a refuzat negocierile cu reprezentanții lor și nu au luat măsuri concrete care să răspundă nemulțumirilor lor.

Sindicatele din învăţământul preuniversitar cer:
-acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
-alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;

-adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

-acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
-plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;

-suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *