Guadalajara – capitala a statului mexican Jalisco

Lifestyle Travel

Guadalajara, capitala statului mexican Jalisco, este un oraș scăldat de apele Oceanului Pacific, plin de viață, tradiții și cultură , monumente și locuri intereante de văzut. Vizitând acest oraș plin de culoare veți avea oportunitatea de a descoperi istoria și cultura mexicană datorită atracțiilor, siturilor religioase, arhitecturilor prețioase și spațiilor publice care conturează centrul său istoric.

Eleganta capitală este un exemplu fascinant arhitectură colonială și modernă. Străzile pline de restaurante și magazine tipice, muzicieni, artizani și localnici primitori care întâmpină oaspeții cu căldura lor vă vor face călătoria memorabilă.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Catedrala Guadalajara – situată în imima orașului , ocupă o mare parte din frumoasa piață publică cunoscută sub numele de Plaza de Armas, cu fațada îndreptată spre Plaza de los Laureles este unul dintre cele mai frumoase și importante monumente. Cu ziduri groase, turle înalte și cupole de culoare aurie, vitralii, statui, cripte și peste 22 de clopote închise în acest monument spectaculos, pe care îl veți recunoaște de departe, din fiecare punct al orașului.

Construită între anii 1558 și 1616 a fost în mod repetat distrusă de natură și reconstruită, dar a rămas întotdeauna un simbol pentru eleganța și frumusețea sa. Deși în mare parte este în stil baroc, prezintă un amestec remarcabil de stiluri diferite, în special în interiorul său rafinat, predominant gotic. Punctele de atracție includ numeroasele sale capele cu picturile lor atribuite lui Cristobal de Villalpando, Miguel Cabrera și Murillo, unii dintre cei mai buni artiști mexicani. Dacă mergeți să vizitați Catedrala din Guadalajara, nu departe veți găsi Mercado Corona, un imens centru comercial situat într-o piață frumoasă și plină de viață. Plimbați-vă pe străzile care o înconjoară, mărginite de portocali și case multicolore, printre cele mai frumoase din oraș;

Institutul Cultural Cabañas – situat în centrul istoric al centrului orașului, Institutul Cultural Cabañas (numit anterior Hospicio Cabañas) este un fost spital și orfelinat neoclasic uimitor, construit la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi, complexul găzduiește Institutul Cultural Cabañas și Patrimoniul Cultural al Umanității.

Pe lângă arhitectura grațioasă a clădirii, bazată pe proiecte similare din Paris și Madrid, principala atracție de aici este colecția de 57 de fresce magnifice pictate de José Clemente Orozco, între 1937 și 1939, care sunt considerate în general printre cele mai bune lucrări ale sale. Tururile cu ghid sunt disponibile în engleză și spaniolă și sunt foarte recomandate;
Templo Expiatorio del Santísimo Sacramento – una dintre cele mai rafinate structuri religioase din oraș. Construit pe o perioadă de 75 de ani, din 1897 până în 1972, în stil neo-gotic, biserica este renumită pentru exteriorul bogat decorat. Printre punctele de atracție se numără ușile sale sculptate, mozaicurile fine, un ceas german unic și un carillon superb capabil să cânte 25 de piese muzicale diferite. De asemenea, interesante sunt frumoasele vitralii, precum și altarul de aur decorat cu numeroasele sale povești biblice;

Palatul Guvernului (Palacio de Gobierno) – construcția a fost începută în 1643 și finalizată abia în 1774. Această splendidă clădire baroc merită o vizită. Punctele de atracție remarcabile includ frumoasa sa scară antică și, într-una dintre sălile de consiliu, o serie de picturi murale care înfățișează Războiul de Independență, împreună cu eroii celor trei războaie mexicane, pictate de celebrul pictor de frescă José Clemente Orozco, originar din statul Jalisco;

Teatrul Degollado – finalizat în 1866, acest teatru impresionant merită vizitat pentru detaliile sale arhitecturale, fine și designul interior bogat. Cunoscut pentru acustica sa excelentă, teatrul găzduiește Orchestra Filarmonică din Jalisco și Baletul orașului Guadalajara, printre alte instituții culturale locale. De asemenea, găzduiește competiții internaționale de Mariachi;

Rotonda de Los Jaliscienses Ilustres – este un monument care povestește istoria orașului prin cei mai iluștri fii ai săi. Construit în 1952 în onoarea celor mai cunoscute personalități istorice ale statului – inclusiv faimosul artist José Clemente Orozco;

Muzeul Regional Guadalajara – este găzduit într-o clădire impresionantă din secolul al XVIII-lea. Vizitatorii pot vedea expoziții despre epoca preistorică și despre primii locuitori ai zonei până la istoria modernă a statului Jalisco, precum și picturi din secolele XVII-XX;

Museo de las Artes de la Universidad de Guadalajara – cunoscut sub numele de MUSA, are o galerie de expoziție permanentă și 11 spații de expoziție temporară care se concentrează pe marea artă contemporană națională și internațională, precum și lucrări ale unor artiști locali. Clădirea a fost construită în 1914 de inginerul Alfredo Navarro Branca și care și-a asumat rolul actual în 1994;

Printre lucrurile de neratat în vacanța dumneavoastră se numară și Grădina Zoologica Guadalajara (Zoológico Guadalajara), un parc zoologic modern care merită vizitat atât pentru a admira numeroasele specii de animale prezente, dar și pentru a participa la un safari și diferite expozitii. Colecția de animale include multe specii rare, cum ar fi: leii albi, tigrii bengalezi și pantere negre, precum și gorile și urangutani, împreună cu o serie de specii native mexicane, cum ar fi lupii mexicani. Alte atracții includ acvariul mare și o casă de reptile cu numeroase șopârle, șerpi și păianjeni. Grădina zoologică este, de asemenea, cunoscută și pentru colecția păsărilor cântătoare și a speciilor tropicale.

Puteți, de asememnea vizita Bosque Colomos – o oază de verdeață din centrul orașului care se întinde pe o suprafașă de peste 200 de hectare, cu o grădină mexicană și o grădină japoneză și numeroase alei pentru plimbări sau jogging.
Dacă, pe de altă parte, vă aflați în Guadalajara în luna noiembrie, puteți vizita Târgul Internațional de Carte, cunoscut sub numele de FIL (Feria Internacional del Libro de Guadalajara ) unde scriitori și edituri din întreaga lume vin aici pentru a-și prezenta lucrările. FIL este cel mai mare târg de carte din America și al doilea cel mai mare târg de carte din lume, după cel de la Frankfurt .

În ceea ce privește distracția, în Guadalajara există multe baruri-discoteci, numite „antri”, concentrate mai ales în centrul orașului, unde se poate dansa și asculta muzică până dimineața. În restaurantele cu vedere la piețe se pot degusta mâncărurile tipice, berea locală și diferite tipuri de tequila.

Dacă, pe de altă parte, vă place să vă plimbați prin piețele locale, nu ratați piața Mercado Libertad, cunoscută și sub numele de Mercado San Juan de Dios, de unde puteți cumpăra suveniruri și unde puteți degusta specialități locale precum: „birria” ( tocană de carne condimentată), „menudo”(supă picantă de tripe), ”Tortas ahogadas”, „pozole”, „tacos”, „guacamole” sau „enchilladas”.

Nu ratați Plaza de los Mariachis din apropiere, unde puteți experimenta adevărata atmosferă mexicană cu grupuri de mariachi care cântă cele mai faimoase piese ale lor. Așeazți-vă la masă în unul dintre numeroasele baruri și restaurante pentru a servi ceva în timp ce și ascultați acești cântăreți de stradă distinctivi.

Faceți o excursie în orașul Tequila, care se află la aproximativ 50 km de Guadalajara, cunoscut ca fiind locul de naștere al băuturii care îi poartă numele – „Tequila”. Din centrul orașului Guadalajara pleacă mai multe excursii organizate care vă permit să faceți câteva degustări la ferme, să vedeți culturile de Agave (planta din care se face tequila, originară din această zonă.). Tururile cu ghid durează aproximativ o oră și, evident, includ degustări de Tequila.

În ceea ce privește cazarea, în Guadalajara găsiți de la pensiuni mici la hoteluri mari de lux ( accesibile chiar și pentru cei cu un buget mai mic). Cel mai bun loc este în centrul istoric al orașului unde se află cele mai importante atracții turistice. Unele dintre hotelurile de lux ale orașului sunt situate la o scurtă plimbare cu taxiul de centrul istoric, într-o zonă elegantă a orașului, lângă Expo Guadalajara.

În oraș vă puteți deplasa cu metroul sau cu autobuzul, inclusiv cu cel cu două etaje care vă permite să coborâți și să vă urcați de câte ori doriți în 24 de ore. Încercați plimbarea nocturnă prin centru și împrejurimile sale cu o trăsură romantică trasă de cai, pentru a cunoaște diferitele puncte ale orașului la lumina serii.

Guadalajara este deservită de Aeroportul Internațional Guadalajara (GDL), numit și Aeroportul Internațional Don Miguel Hidalgo y Costilla, situat la 17 kilometri sud-est de centru. Se poate ajunge ușor cu taxiul, autobuzul sau cu o mașină închiriată. De asemenea, capitala este legată prin calea ferată și autostradă cu mai multe orașe. Aeroportul oferă zboruri frecvente către numeroase destinații din America Latină, precum și către Statele Unite. Din România nu există zboruri directe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *