Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice

Politica

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu la briefingul de presă al Guvernului României, la finalul ședinței de guvern dedicată, în cea mai mare parte, ordonanței care vizează gestionarea cheltuielilor bugetare.

“Sunt sigur că, în mare parte, cunoașteți acest demers al Guvernului de a adopta o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri mai corecte, mai eficiente a banului public. Față de forma pe care am avut-o în transparență decizională, în cadrul procesului de avizare, au apărut și câteva modificări pe care le voi anunța.

O să reiau pe scurt măsurile de intervenție asupra cheltuielilor ordonatorilor de credite – stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern și derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și al educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură birotică de către autoritățile și instituțiile publice – aici avem o excepție legată de Programul Rabla pentru autoritățile care achiziționează autoturisme nepoluante – suspendarea ocupării prin concurs sau examene a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice. Și, practic, aici, prin memorandum, sectoarele vor veni în fața Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară angajarea în continuare de personal, inclusiv în educație și sănătate.

Un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică, în baza schemei de compensare care funcționează potrivit Ordonanței 27, în sensul în care, până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziție care se alimentează din veniturile excepționale realizate de producătorii din sectorul energetic, Ministerul Energiei și Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli. Față de actul normativ pe care îl aveți la dispoziție prin transparență publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuțiilor pe care le-am avut cu sectoarele.

Acest articol din Legea salarizării există, rezidă și în Legea salarizării și atunci s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în Legea salarizării nu este, la acest moment, oportună, urmând ca, în noua Lege a salarizării, să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat. Pe partea de achiziții de autoturisme și mobilier, s-a introdus o prevedere care spune că, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, procedurile de achiziție publică pentru bunurile prevăzute la aliniatul 1 litera A încetează, dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziție publică.

Practic, nu este de ajuns să ai doar invitație de participare, urcată în SEAP, rămân în derulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii, iar celelalte încetează. Evident, aici nu discutăm -și există excepții concrete în ordonanță – de achizițiile care sunt legate de proiectele cu finanțare europeană, proiectele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordurilor de împrumut pe care România le are cu Banca Mondială.”, a spus ministrul Câciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *