Guvernul de la Kiev – Moscova încearcă să provoace Ucraina ca ea să înceapă mai devreme contraofensiva

Externe

Moscova şi-a schimbat tactica în războiul declanşat împotriva Ucrainei, intrat deja în a 15-a lună, şi a început să vizeze în mod deliberat zone rezidenţiale cu lovituri de rachete, potrivit guvernului de la Kiev, citat marţi de DPA.
‘Nu există nicio îndoială că ei efectuează atacuri directe asupra clădirilor rezidenţiale civile ori a zonelor cu mai multe case cu populaţie civilă’, a declarat marţi dimineaţa Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kev, la televiziune ucraineană.

Unul dintre scopurile schimbării de tactică este să încerce să provoace o grăbire a contraofensivei, pentru ca forţele ucrainene să nu se pregătească suficient pentru aceasta, ci să pornească mai repede atacul, consideră Podoliak, citat de portalul ucrainean RBC. În cursul lunilor reci de iarnă, Rusia a vizat cu precădere infrastructura energetică a Ucrainei.

Kievul îşi planifică de luni de zile contraofensiva de primăvară pentru a recuceri teritoriile ocupate de ruşi, dar nu a dezvăluit niciun fel de detalii.
De asemenea, consideră Podoliak, Moscova încearcă să influenţeze locuitorii ţărilor occidentale, care, impresionaţi de uciderea de civili ucraineni, ar putea începe să ceară negocieri urgente.
În intervenţia sa televizată, Podoliak a afirmat totodată că ultimele lovituri ruseşti cu rachete au fost menite să testeze dacă Ucraina este capabilă să-şi protejeze spaţiul aerian.

Un val de atacuri ruseşti cu rachete în ultimele zile a omorât mai mulţi civili, în special în oraşul Uman din centrul ţării, unde cel puţin 20 de persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit un bloc de locuinţe vineri.
De asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk, o tânără femeie şi fetiţa sa de trei ani au fost ucise în urma unui atac rusesc. Kievul neagă că obiective militare ar fi fost lovite în cursul atacului respectiv, aşa cum pretinde Moscova.

În timp ce Ucraina continuă să respingă invazia pe scară largă lansată de Rusia în februarie 2022, ‘Rusia nu are suficiente muniţii pentru a obţine succese în cadrul ofensivei sale’, conform serviciilor de informaţii britanice.
Chiar dacă Moscova a acordat ‘cea mai mare prioritate mobilizării industriei sale de apărare’, ea nu reuşeşte ‘să facă faţă cerinţelor de război’, indică Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare privind situaţia de pe frontul din Ucraina, publicată marţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *