Guvernul italian majorează ţinta de deficit pentru 2024 de la 3,7% din PIB la 4,3% din PIB

Externe

Guvernul Italiei a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei în 2023 şi 2024, şi a majorat ţintele de deficit, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor, transmite Reuters.

Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro, este sub o atenţie tot mai mare din partea investitorilor, îngrijoraţi de slăbiciunea economiei şi derapajele fiscale.
Deteriorarea perspectivelor reprezintă o provocare pentru premierul Giorgia Meloni, care trebui să găsească soluţii pentru a finanţa reducerile de taxe promise în bugetul pe 2024, fără să rişte creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene.

În Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia până în 2024, Trezoreria Italiei estimează o creştere a celei de-a treia economii a zonei euro de 0,8% anul acesta (faţă de un nivel de 1% previzionat în aprilie) şi de 1,2% anul viitor (de la un nivel de 1,5% prognozat în aprilie).

„Perspectivele au fost modificate în principal din cauza a doi factori: politica restrictivă a BCE şi războiul din Ucraina”, le-a spus jurnaliştilor ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti. De asemenea, Guvernul a majorat ţinta de deficit pentru 2023 la 5,3% din PIB, de la 4,5% din PIB, şi pentru 2024 la 4,3% din PIB, de la 3,7% din PIB.
Nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să rămână stabil, la aproximativ 140% din PIB până în 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *