putin-china

Guvernul rus – a aprobat planurile de construire al autostrăzii Europa-China

Actualitate Externe

Guvernul Rusiei a aprobat marți planurile de construire a unei autostrăzi cu taxă care va reduce considerabil timpii de transport a mărfurilor între Europa și China, informează cotidianul economic Vedomosti, citat de Moscow Times.

Rusia urmărește un plan ambițios de infrastructură în ultimul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în special prin dezvoltarea propriului său coridor de transport strategic China-Europa occidentală.

Rusia a început astfel construcția primului tronson al acestui coridor: o autostrată cu plată ce va lega Kazahstanul, vecinul din vest al Chinei, de Belarus, autostradă denumită Meridian.

Premierul rus Dmitri Medvedev a aprobat construirea acestui tronson luna trecută. Medvedev a ordonat reprezentanților cabinetului său să-i consulte pe inițiatorii proiectului cu privire la modalitățile de atragere a investițiilor pentru proiect, în special a celor chineze.

Meridian se întinde pe 2000 km, de la frontiera între Rusia și Kazahstan și până la joncțiunea unei autostrăzi existente care leagă Minsk (Belarus) de Moscova.

Aceasta va reduce traseele camioanelor între centrele de marfă din China occidentală și din Europa centrală și va oferi o alternativă mai rapidă, chiar dacă mai scumpă, la trei coridoare feroviare existente deja.

Inițiatorul proiectului, fostul vicepreședinte al gigantului gazier Gazprom, Alexander Ryazanov, a estimat costul ințial al proiectului la 594 miliarde de ruble (9,3 miliarde de dolari), cu un orizont de rentabilitate de 12-14 ani.

El a adăugat că societatea lui, denumită Russian Holding, deține deja aproximativ 89% din terenurile traversate de autostradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *