Hallstatt – una dintre cele mai frumoase destinații din Austria

Lifestyle Travel

Una dintre cele mai frumoase destinații ale Austriei este Hallstatt – o localitate situată la 500 de metri deasupra nivelului mării, pe malul vestic al lacului Hallstätter See, sau Lacul Hallstatt, la poalele munților Dachstein, locuită de mai puțin de 800 de oameni.

Încadrat într-un peisaj fascinant, cu munții care se ridică în spatelel lacului, cu peșteri și cascade, Hallstatt face parte din patrimoniul UNESCO şi este o atracţie turistică importantă a Austriei. De asemenea, peisajul de basm în care este cufundat satul Hallstatt a fost inspirația pentru celebrul film de animație Frozen.

Satul este cunoscut pentru mina sa de sare, veche de 7000 de ani, cea mai veche din lume, datorită căreia Hallstatt a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1997.
Lacul Hallstätter See, pe al cărui mal este situat satul, este cel mai important lac din Alpi din punct de vedere istoric și, datorită numeroaselor sale plaje ușor accesibile și peisajelor montane frumoase, a fost mereu o atracție pentru turiști. Pe lacul Hallstätter See vă puteți petrece câteva zile în deplină relaxare departe de zgomotul orașelor, practicând diverse activitați precum: pescuitul, înotul, canotajul, scufundări, plimbări cu barca sau hidrobiciclete, dar și excursii în pădurile care înconjoară satul și lacul.

Munții care înconjoară Lacul Hallstatt sunt de asemenea faimoși pentru peșterile lor, cunoscute sub numele de Peșterile Dachstein –o lume subterană formată din țurțuri, sculpturi de gheață și fenomene naturale incredibile la o adâncime de peste 1200 de metri.
Peșterile din masivul Dachstein sunt: Mammuthöhle, adâncă de 1 km, deschisă turiștilor din primăvară până la începutul toamnei, Eisriesenhöhle – o peșteră creată în întregime din gheață, care poate fi vizitată și în timpul verii și peștera Koppenbrüllerhöhle, a cărei denumire derivă din zgomotul puternic dat de numeroasele pâraie care, după o zi ploioasă, creează un zgomot atât de intens încât este comparat cu un țipăt.

Centrul istoric al satului austriac se întinde de-a lungul malului vestic al lacului cu același nume, iar principalele lucruri de văzut sunt toate concentrate în puțin de un kilometru, ceea ce face vizita plăcută și relaxantă. Printre interesantele atracții se numără:

Piața centrală Marktplatz – înconjurată de case tradiționale, viu colorate, cu balcoane pline de flori este una dintre cele mai frumoase atracții din Hallstatt. Aici se găsesc numeroase magazine încărcate cu produse și suveniruri tipice locale, precum și cafenele, terase și restaurante. Totodată, piața Marktplatz este scena a numeroase evenimente în fiecare an și un punct de întâlnire, zilnic al loclnicilor. Piața, în mijlocul căreia se află statuia Sfintei Treimi (construită la mijlocul secolului al XVIII), datează din secolul al XIV-lea;

În centrul satului se află Biserica Evanghelică Hallstatt care datează din secolul al XIX-lea și este una dintre edificiile sale principale. Turnul său înalt și subțire este un reper pe malul lacului. În spatele Bisericii Evanghelice se află un debarcader de unde pleacă spre gară, bărcile care traversează lacul Hallstatt;

Muzeul Hallstatt – unde sunt expuse descoperiri arheologice referitoare la istoria satului austriac. Muzeul este structurat după un parcurs care începe din neolitic și ajunge până în zilele noastre;

Osuarul Hallstatt – numit și Charnel House sau Bone House este una dintre cele mai neobișnuite atracții din Hallstatt – o „colecție” de peste 600 de cranii decorate și diverse oase umane care îl consacră drept cel mai mare osuar din lume. Legenda spune că, întrucât cimitirul local era plin de morți, a fost necesar să se mute oasele în acest osuar, unde se odihnesc și astăzi;

Minele de sare din Hallstatt – până la sfârşitul secolului al XIX-lea principala sursă de venit a locuitorilor erau minele de sare, încă active şi astăzi – un simbol al frumosului sat austriac. Este una dintre cele mai vizitate atracții turistice la care puteți ajunge la bordul unui funicular. Odată ajunși în vârf veți avea ocazia să vedeți uneltele de lucru folosite de mineri și, de asemenea, trenul minier Grubenbahn, care duce vizitatorii în interiorul galeriilor, cu un ghid care, în limba engleză, spune povestea acestor mine;

Hallstatt Skywalk – platforma intrată în Patrimoniul Mondial UNESCO se află la 350 de metri deasupra vârfurilor orașului Hallstatt, oferind vederi panoramice ale întregii regiuni Dachstein Salzkammergut.

În ceea ce privește cazarea, așa cum am mai spus, Hallstatt se întinde pe aproximativ un kilometru, pe malul lacului său. Centrul este situat mai mult sau mai puțin la mijlocul ditanței, și aici, evident este recomandat să vă cazați, pentru a avea la îndemână toate obiectivele și serviciile satului. Printre variantele de cazare veți găsi o ofertă completă cu hoteluri de până la 4 stele dar și apartamente, pensiuni și case de vacanță.

Cât privește gastronomia, bucătăria austriacă este foarte variată și foarte bogată, cu rădăcini în istoria Imperiului Habsburgic, un amestec de culturi în care aproximativ 27 de naționalități diferite au coexistat în aceleași granițe, lăsând ceva din propriile lor tradiții. Încercați Wiener Schnitzel (șnițel vienez), Kaiserschmarrn (clătite tradiționale austriece) și un Vin alb – Gruner Veltliner, sau o bere brună locală. De asemenea, vă puteți bucura de un apfelstrudel de la patiseriile tradiționale. Dulciurile austriece pot fi irezistibile, iar unele dintre ele sunt renumite în întreaga lume. Unele sunt pregătite pentru sărbători speciale, altele îi încântă pe gurmanzi pe tot parcursul anului.

Hallstatt este situat la puțin peste o oră la est de Salzburg, iar cea mai convenabilă modalitate de a ajunge la Hallstatt este cu avionul aterizând pe aeroportul din Salzburg, de unde puteți închiria o mașină. Există și autobuze care pleacă din Salzburg sau Viena, dar călătoria este considerabil mai lungă. De asemenea, se poate ajunge la Hallstatt cu trenul, din Salzburg sau Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *