Hong Kong

Hong Kong – manifestație pentru drepturile omului

Externe

Zeci de mii de persoane au participat duminică, la o manifestație în Hong Kong pentru respectarea drepturilor omului. Manifestația de duminică a avut loc la exact şase luni de la protestul la care au participat peste 1 milion de persoane, față de promovarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală.

Autoritățile au autorizat această manifestaţie organizată de Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF) – să desfăşoare manifestaţia de duminică, fiind pentru prima dată după 18 august când CHRF primeşte o astfel de permisiune.

Scandând „Luptăm pentru libertate în Hong Kong”, activiştii antiguvernamentali au străbătut străzile din Hong Kong, mergând din districtul Causeway Bay până în centrul cartierului financiar.

Manifestanţii cer, printre alte revendicări, vot universal în alegerea liderului executivului local, funcţie deţinută în prezent de Carrie Lam.
Manifestaţia are loc la două săptămâni după ce candidaţii pro-democraţie au câştigat aproape 90% dintre cele 452 de locuri în consiliile districtuale, într-un scrutin local cu o prezenţă la vot fără precedent.

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Începând din iunie, în Hong Kong au avut loc aproape 900 de manifestaţii, marşuri şi alte acţiuni de protest pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice şi pentru a solicita o serie de reforme democratice.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din Hong Kong în ultimele şase luni, peste 30% dintre cei arestaţi având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *