Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost desfiinţat

Social

Senatul, în calitate de for decizional, a votat luni, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” şi 0 abţineri.

Demersurile pentru desfiinţarea institutului au început în decembrie 2019, când guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanţă de urgenţă în care argumenta că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiţi.

Social-democraţii au anunţat încă din timpul dezbaterii acestui proiect de lege că nu susţin desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române şi că ar fi nevoie mai degrabă de o reformă pentru legislaţia de funcţionare a acestuia.

Liberalii au anunţat în schimb că vor vota pentru desfiinţare şi au subliniat că în Institutul Revoluţiei Române persoanele sunt numite pe viaţă, nu au un mandat limitat şi că, de exemplu, în anul 2019, peste 70% din sumele alocate institutului s-au cheltuit pe salariile şi sporurile personalului.

Luni, senatorii au adoptat legea de aprobare a ordonanței de urgență de desființare a Institutului Revoluției Române. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri.

Legea merge la Președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *