Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu ministrul olandez al apărării – în Baza 86 Aeriană

Politica

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, 17 aprilie, cu omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren.

Această întâlnire a coincis cu vizita oficialului olandez la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, moment marcat de sosirea în România a încă trei aeronave destinate Centrului de Instruire F-16.

Ministrul olandez a ajuns în România la bordul uneia dintre aeronavele de luptă, care l-a avut la manşă pe şeful Forţelor Aeriene Regale Olandeze, general-locotenent Andre Steur. Aeronava olandeză a fost întâmpinată în spaţiul aerian al României de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, care i-au avut la bord pe ministrul Angel Tîlvăr şi pe şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad.

După aterizare, cei doi miniştri au avut un dialog, axat pe tematici politico-militare şi de securitare, cu accent pe importanţa contextului din regiunea Mării Negre.

Discuţiile au evidenţiat cooperarea strânsă dintre cele două ministere, în special în cadrul proiectului comun al Centrului European de Instruire pentru F-16. Centrul este o capabilitate-unicat pe continentul european, care oferă opţiuni de pregătire a piloţilor pentru România, pentru ţările aliate din regiune, precum şi pentru Ucraina. Ministrul Tîlvăr a salutat sosirea a încă trei aeronave olandeze în România, care se vor adăuga celor opt utilizate deja în cadrul Centrului.

Cei doi oficiali şi-au exprimat disponibilitatea pentru identificarea unor soluţii de continuare a activităţii Centrului European de Instruire pentru F-16 şi după anul 2025.
„Considerăm Centrul European de Pregătire pentru F-16 o realizare importantă şi un punct nodal pentru securitatea regională, care ne va permite să atingem standarde de instruire la nivelul aliaţilor şi partenerilor noştri. Vom contribui astfel la creşterea coeziunii, demonstrarea unităţii şi întărirea apărării şi capacităţii de descurajare a oricărei agresiuni pentru spaţiul euro-atlantic”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Ministrul român al apărării a mulţumit pentru implicarea Ţărilor de Jos în susţinerea măsurilor de securitate şi apărare implementate în România.
La finalul întrevederii, Angel Tîlvăr a felicitat-o pe Kajsa Ollongren pentru decizia de a veni în România la bordul uneia dintre aeronavele F-16.

„Pentru mine, personal, zborul la bordul unei aeronave de luptă a fost o experienţă în premieră, pentru care sunt recunoscător pilotului instructor care s-a aflat la manşa aeronavei F-16 a Forţelor Aeriene Române. Prin prezenţa noastră, în calitate de miniştri ai apărării, la bordul aeronavelor de luptă, am experimentat în mod direct executarea unor astfel de misiuni şi am onorat curajul şi determinarea piloţilor care ne asigură de acolo, din aer, libertatea, pacea şi liniştea!”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

Evenimentul de astăzi reconfirmă angajamentul României şi al Regatului Ţărilor de Jos de a aprofunda cooperarea şi de a contribui la un climat de securitate îmbunătăţit, la nivel regional şi global.
Comunicat de presă – Ministerul Apărării Naționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *