Întrevederea premierului Ludovic Orban cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu

Actualitate Politica

Premierul Ludovic Orban a avut marți, la Tel Aviv o întrevedere cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu. Cei doi oficiali au semnat „Protocolul de amendare a Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că interesul reciproc al României şi al Israelului este extinderea şi aprofundarea dialogului în diferite domenii de interes.

Declaraţiile premierului Ludovic Orban:
„Domnule premier Netanyahu, sunt foarte bucuros că am putut organiza această vizită în pofida perioadei foarte grele, de criză sanitară, prin care trecem din cauza pandemiei de COVID -19, care ne-a pus într-o situație foarte dificilă și ne-a obligat să luăm decizii foarte grele.

Interesul reciproc al României și al Statului Israel vizează extinderea și aprofundarea dialogului în diferite domenii de interes comun.

Aș dori să-mi exprim recunoștința pentru nivelul excelent al cooperării cu autoritățile israeliene în timpul pandemiei COVID -19. Îmi amintesc videoconferința noastră pe această temă, care a fost foarte folositoare. A fost foarte interesat să ne împărtășim din experiența acumulată în lupta cu COVID -19.

Astăzi, vom explora modalitățile de consolidare a dialogului politic care este deja foarte consistent și extins. În plus față de cooperarea din sectorul medical, dorim să ne dezvoltăm relațiile economice și să ne consolidăm cooperarea în domeniile apărării și securității.

Voi discuta cu premierul Netanyahu în perspectiva celei de-a treia sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene, planificată să aibă loc în prima jumătate a anului viitor. Ne bucură foarte mult să găzduim această întâlnire foarte importantă a acelor două guverne, care sunt sigur că va avea rezultate foarte clare și concrete.

Grupul de lucru economic România-Israel, lansat cu doar o lună în urmă, este deja activ în sectoare precum: agricultura, administrarea apelor, sănătate și noile tehnologii. Trebuie păstrat ritmul colaborării noastre, pentru a pregăti proiecte comune până la următoarea întâlnire G2G, cu o contribuție importantă din partea sectorului privat.

Aș dori, de asemenea, să subliniez oportunitatea dezvoltării un Parteneriat pentru noi tehnologii și inovare antreprenorială și să salut interesul manifestat față de proiectele comune din sectorul energetic.
Domnule prim-ministru Netanyahu,

Asistăm în ultima perioadă la o intensificare semnificativă a discursului instigator la ură și antisemitism în întreaga lume. Doresc să vă reasigur de angajamentul de neclintit al României de a lupta împotriva antisemitismului. Înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România ilustrează clar acest angajament.

Vom aborda în cursul întâlnirii noastre și importanța deosebită pe care o are asigurarea unui mediu de securitate regională stabil în Orientul Mijlociu. România și-a exprimat deja angajamentul ferm de a continua să sprijine Israelul în obiectivul său de consolidare a relațiilor sale cu Uniunea Europeană.

Salut cu căldură decizia recentă de normalizare a relațiilor și de a stabili parteneriate noi între Israel și Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan. Aceste acorduri reprezintă o etapă importantă, care poate da un nou impuls Procesului de pace de asemenea.

Nu în ultimul rând, sunt bucuros să anunț că vom semna astăzi Protocolul de amendare a Convenției între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, care va asigura un cadru propice pentru noi investiții și comerț între mediile de afaceri din cele două țări.”, a declart Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *