Întrevederea preşedintei Senatului, Alina Gorghiu, cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo

Politica

Președinta interimară a Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit miercuri, 10 mai 2023, pe prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, aflat în vizită oficială în România, în perioada 9-10 mai.

Înaltul demnitar român a subliniat relaţiile strânse cu Republica Coreea şi a amintit că în cursul anului curent cele două state marchează 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, evidenţiind şi statutul Republicii Coreea de partener global al NATO. În acest sens, a menţionat că există potenţial pentru dezvoltarea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, având în vedere faptul că România a majorat procentul alocat apărării la 2,5% din PIB.

Totodată, înaltul oficial român a salutat semnarea memorandumurilor de înţelegere pentru producţia de muniţie şi pentru cooperarea între Portul Constanţa şi Portul Busan.
În context, preşedinta a.i. a Senatului şi-a exprimat interesul pentru consolidarea dialogului parlamentar, precum şi extinderea şi dinamizarea contactelor politice bilaterale, amintind despre vizita în România a preşedintelui Adunării Naţionale a Republicii Coreea, în cursul anului trecut.

De asemenea, Alina-Ştefania Gorghiu a afirmat că autorităţile române analizează candidatura Republicii Coreea pentru găzduirea World Expo 2030 la Busan.
Cei doi oficiali au arătat importanţa deosebită a cooperării comune semnificative în plan regional şi multilateral, în contextul provocărilor geopolitice şi economice actuale.

Din delegaţia română au făcut parte şi secretarul Senatului, Roberta Anastase, preşedinta Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc, senatorul şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, Eugen Pârvulescu, precum şi Ambasadorul României la Seul, Cezar Manole Armeanu, şi consilierul de stat pentru Politica Externa, Securitate şi Afaceri Strategice, Iulian Chifu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *