Înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave moderne

Politica

Cu privire la procesul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale pentru Forţele Navale Române, MApN face următoarele precizări:

Decizia Curţii de Apel Bucureşti pronunţată luni, 13 iulie, în dosarul nr. 21131/3/2019, reprezintă un pas major în clarificarea aspectelor legale referitoare la achiziţia corvetelor multifuncţionale.

Înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave moderne, care să contribuie la întărirea securităţii naţionale ca stat riveran la Marea Neagră, reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Precizăm că Ministerul Apărării Naţionale va depune toate eforturile pentru finalizarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instanţelor în conexiune cu acest program esenţial de înzestrare, astfel încât procedura de achiziţie să poată fi finalizată în cel mai scurt timp posibil, în condiţiile legii, cu maximă transparenţă şi cu protejarea intereselor esenţiale de securitate ale României.

În acest moment, pe rolul instanţelor de judecată sunt înregistrate în total trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV, a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau Ministerul Apărării Naţionale, astfel:

– Dosarul nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – contestaţie atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluţionarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. MApN a formulat, la data de 14 iulie 2020, cerere de repunere pe rol;

– Dosarul nr. 6869/2/2019, înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, având ca obiect cererea formulată de Damen SNS BV pentru anulare act administrativ (adresa nr. A3/10084/28.10.2019). Prin Sentinţa nr. 558/08/07/2020, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea. Hotărârea instanţei nu este încă motivată;

– Dosarul nr. 47/2/2020, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, formulat de Damen SNS BV în contradictoriu cu Guvernul României, pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. În cauză, MApN a formulat cerere de intervenţie principală. Primul termen de judecată a fost fixat la data de 22 septembrie 2020.

După soluţionarea definitivă a dosarelor menţionate, Ministerul Apărării Naţionale va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziţie.
* * *

Reamintim că programul de achiziţie se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.

Scopul acestui program de înzestrare este achiziţia a patru corvete multifuncţionale pentru Forţele Navale şi achiziţia de muniţii şi a suportului logistic iniţial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva ameninţărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafaţă), ASW (lupta împotriva ameninţărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral).

Construcţia şi dotarea navelor se va realiza într-un şantier naval din România. În cadrul operaţiunilor compensatorii este inclus un program offset ce include modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor, program ce are ca scop investiţii în industria românească de apărare, informează MApN, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *