Iranul

Iranul a atacat doua baze militare americane din Irak

Externe

Iranul a atacat marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, în care staționează militari americani, informează CNN.

Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

Gardienii Revoluției, trupele care apără regimul politic de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american. „Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta, vă vom răspunde în America” – este mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram.

Potrivit CNN, măsurile de securitate au fost sporite la Casa Albă, iar la punctele de verificare de lângă Casa Albă stau ofițeri cu puști de asalt.
Președintele American, Donald Trump a avut o primă reacție pe Twitter. „Totul este bine! Rachete lansate din Iran la două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor și daunelor au loc acum. Până acum, bine! Avem, de departe, cei mai puternici și bine echipați militari oriunde în lume!”, a scris Trump pe Tweeter.

Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului, a făcut un anunț spunând că: „Iranul a luat măsuri proporționale în materie de autoapărare. Nu căutăm escaladarea sau războiul, ci ne vom apăra de orice agresiune.”

Atacul cu rachete a avut loc la scurt timp după încheierea înmormântării generalului Qassem Soleimani, asasinat vineri la Bagdad împreună cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *