Isola Bella –  perla Lacului Maggiore

Lifestyle Travel

Isola Bella este o mică bijuterie a Lacului Maggiore ce măsoară 320 de metri lungime și 180 de metri lățime. Situată în regiunea Piemonte din Italia, la aproximativ 400 de metri de orașul Stresa, insula face parte din arhipelagul Insulelor Borromee și este o destinație de neratat pentru toți cei care vor să se bucure de o panoramă cu un farmec deosebit.

Până în prima jumătate a anilor 1600, pe insulă se aflau un mic sat de pescari cu două biserici. În 1632, Carol al III-lea Borromeo a decis să facă un proiect pentru realizarea unui palat, (care mai târziu a devenit o construcție grandioasă dedicată soției sale Isabella D’Adda), sub conducerea inginerului milanez Angelo Crivelli, susținut de artiști precum Pietro Antonio Barca și Francesco Maria Ricchino, însă spre mijlocul secolului al XVII-lea, lucrările au fost întrerupte din cauza unei epidemii de ciumă care a izbucnit în nordul Italiei.

Lucrările au fost reluate când fiii săi, cardinalul Giberto al III-lea și Vitaliano al VI-lea au intrat în posesiune. Acesta din urmă s-a dedicat proiectului, transformând insula într-un loc de petreceri somptuoase și spectacole de teatru pentru nobilimea europeană, care au reunit participanți de pe tot bătrânul continent.
În 1671 au fost inaugurate și Grădinile Isola Bella și s-a efectuat o renovare, care a dat insulei forma unei nave – palatul Borromeo fiind prora, iar grădinile constituiau pupa.

Așadar, Insula Bella iese în evidență în apele Lacului Maggiore ca o navă mare, cu minuatele sale atracții:
Palazzo Borromeo (situat în piața mică), cu fațada sa de 80 de metri, care domină o întreagă parte a insulei, clădirea este o reședință nobiliară în stil baroc, în interiorul căreia se pot admira comori prețioase ale artei și arhitecturii italiene, precum: mobilier autentic, portelanuri, tapiserii, tablouri și multe alte obiecte de artă detinute de familia Borromeo. Dintre personalitățile care au vizitat palatul pot fi amintite: Napoleon Bonaparte însoțit se prima sa soție, Josephine Beauharnais (prima împărăteasă a francezilor), Regele Leopold al Belgiei, prințesa Diana si prințul Charles.

Printre cele mai interesante încăperi ale palatului se numără: Sala de bal în stil neoclasic, cu un candelabru din sticlă de Boemia, în centru; „Sala de muzică”- denumită astfel datorită prezenței unor instrumente muzicale prețioase, (în această încăpere s-a desfășurat Conferința de la Stresa și în interiorul căreia se poate vedea masa la care au stat Laval, Mussolini și MacDonald, precum și documentul cu semnăturile și rezoluțiile finale ale întâlnirii; „Camera Medaliilor”, unde se găsesc zece medalii din lemn aurit care amintesc de evenimentele cheie din viața lui San Carlo Borromeo; Galeria de Tapiserii, unde se află 6 tapiserii flamande din secolul al XVI-lea; Camera Napoleon, numită așa pentru că Napoleon a dormit acolo în timpul șederii sale la palat cu soția sa, Josephine de Beauharnais; Sala Tronului, care își ia numele de la tronul de lemn auriu din centrul sălii, cu un baldachin de mătase brodat; Galeria Berthier, cu lucrările picturale adunate de Borromei, unde se află peste 130 de picturi și copii ale capodoperelor unor artiști de renume; „Peșterile” – șase camere (decorate cu teme care se referă la mediile marine) cu sidef, pietricele, marmură și stuc, construite de Vitaliano VI pentru a primi oaspeții în zilele foarte calde. Într-una dintre încăperi, se poate admira și o pirogă preistorică, găsită la Angera la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, palatul este încă deținut de descendenții familiei Borromeo și este folosit ca birouri și locuințe;

Grădinile italiene ale Palatului Borromeo – un adevărat paradis care, pe lângă multe plante, flori și copaci găzduiesc prezența unor statui și decorațiuni arhitecturale valoroase. Partea superioară a grădinilor este numită „amfiteatru” deoarece aici se țineau spectacolele care i-au fascinat pe cei din familia Borromeo;

Grădinile Botanice – cu copaci și flori seculare care încadrează o panoramă spectaculoasă. Aici se pot admira sera botanică, care conține numeroase plante crescute într-un mediu controlat, după care devin parte a grădinii exterioare.
Teatrul Massimo – situat în inima grădinilor botanice, este o clădire cu trei etaje, cu scoici și statui care înfățișează subiecte mitologice și, scările care devin zece terase decorate, un mare unicorn îndreptat spre cer, simbol al familiei Borromeo și o fântână mare și înaltă împodobită cu statui în mărime naturală.

În afara reședinței Borromeo vă puteți plimba pe aleile care șerpuiesc între baruri, restaurante și magazine de suveniruri.

Dacă decideți să rămâneți peste noapte pe Isola Bella, găsiți câteva opțiuni excelente de cazare, cum ar fi: Boutique Hotel Elvezia, Appartamento Via del Voltone, Appartamento Via Vittorio Emanuele, Isola Bella Studios, Appartamento Via Villa. Puteți de asemenea să vă cazați în orașul Stresa, care se află foarte aproape ( la aproximativ 400 de metri) și care dispune de numeroase locuri de cazare la prețuri pentru toate buzunarele.
Pentru a ajunge la Isola Bella, puteți lua un avion până la Milano și de acolo continuați călătoria cu trenul sau închiriați o mașină până la Stresa (cel mai apropiat oraș de insulă), la debarcader. Bărcile pleacă la fiecare 2 ore și ajung la destinație în doar 5 minute. Există și alte conexiuni către Isola Bella din Laveno, Pallanza, Arona și Locarno.

Frumoasa insulă a arhipelagului Borromee poate fi vizitată de obicei de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii octombrie -datele variază de la an la an.
Primavara si vara sunt anotimpurile în care vă veți bucura de o revoltă de culori și mirosuri ale acestor grădini înflorite, pe când toamna vă va oferi priveliști încântătoare cu nuanțele frunzișului în diferite nuanțe.
Achitând o taxă de intrare puteți vizita atât luxosul palat cu vedere la Lacul Maggiore, cât și grădinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *