Italia

Italia e hotărâtă să nu piardă banii din fondul de redresare şi rezilienţă de la UE

Externe

Guvernul italian este decis să nu piardă niciun ban din fondul de redresare şi rezilienţă, de la Uniunea Europeană, în urma pandemiei de COVID-19, a anunţat premierul Giorgia Meloni, transmite agenția Reuters.
În cadrul eforturilor de redresare post-COVID, Italia urmează să primească în total aproximativ 200 de miliarde de euro, sub formă de granturi şi credite în condiţii avantajoase, până în 2026, ceea ce face din această ţară cel mai mare beneficiar de fonduri de la schema UE, în termeni absoluţi.

Totuşi, Italia este departe de ţintele convenite cu Comisia Europeană atât în privinţa obiectivelor de realizat pentru a putea primi fondurile respective, cât şi a cheltuirii fondurilor deja primite.
”Nu sunt îngrijorată de întârzieri (legate de fondul de redresare), muncim mult în această privinţă. Nu iau în calcul posibilitatea de a pierde fondurile”, a declarat Meloni la un eveniment organizat în oraşul Verona.

Anterior, Riccardo Molinari, lider al grupului partidului Liga din Camera Deputaţilor, a declarat pentru website-ul de ştiri Affari Italiani că Italia nu mai poate primi unele fonduri de la UE date fiind neregulile în cheltuirea lor.
Comisia Europeană a îngheţat o tranşă de 19 miliarde de euro pentru Italia, solicitând clarificări despre eforturile autorităţilor de la Roma pentru a îndeplini condiţiile convenite cu Bruxelles.

Agenţia de evaluare a ratingului Scope Ratings a declarat pentru Reuters întârzierile semnificative în eforturile Italiei de a respecta ţintele din planul de redresare şi rezilienţă vor reduce probabil perspectivele de creştere pe termen mediu, cu un impact negativ asupra ratingului de credit (scorul acordat de agenţiile de rating creditelor sau datoriilor diferitelor companii, guverne sau persoane fizice, în funcţie de calitatea creditului acestora, ce măsoară probabilitatea ca aceste credite să nu fie achitate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *