eur

Italia – riscă o penalizare de 3,5 miliarde de euro din partea UE

Externe

Comisia Europeană ar putea începe demersurile disciplinare împotriva Italiei, pe 5 iunie, în legătură cu creșterea datoriei țării, care încalcă normele Uniunii Europene, au declarat luni oficialii din zona euro. „Starea de spirit este cu siguranță pentru acțiune”, a declarat un oficial din zona euro, care a cerut să nu fie numit, potrivit Reuters.

Măsura Comisiei ar putea avea loc în cadrul procesului regulat de monitorizare a bugetului de către UE, cel mai probabil pe 5 iunie, şi ar marca o escaladare a conflictului dintre Guvernul de la Roma şi Bruxelles, care a agitat pieţele la sfârşitul anului 2018. Oficialul a cerut ca numele său să nu fie făcut public deoarece discuţiile nu sunt finalizate, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Italia a refuzat să comenteze.

Obligaţiunile italiene au scăzut luni în urma informaţiei, iar randamentul titlurilor pe termen de zece ani a urcat cu 0,12 puncte procentuale, la 2,66%.

Vicepremierul italian Matteo Salvini a indicat luni că va respinge solicitările Uniunii Europene, la construirea viitorului buget. Slavini are o poziție puternică în coaliția guvernamentală, în urma obținerii unei victorii răsunătoare la alegerile pentru Parlamentul European.

”Mi s-a spus că este pe drum o scrisoare din partea Comisiei Europene, referitoare la economie. Consider că italienii mi-au dat mie şi guvernului un mandat să rediscutăm complet, cu calm şi constructiv să rediscutăm parametrii care au condus la o instabilitate fără precedent a locurilor de muncă, a şomajului şi a temerilor”, a declarat Salvini la Milano.

Recomandarea Comisiei va fi doar un prim pas într-un proces de mungă durată, care cere în mai multe rânduri guvernelor să se conformeze. Miniştrii de Finanţe din UE ar trebui să aprobe o recomandare pentru procedura de deficit excesiv, iar atunci ar putea fi solicitat ”un depozit fără dobândă” de până la 0,2% din PIB, respectiv de circa 3,5 de miliarde de euro.

Decizia finală referitoare la alte amenzi ar putea să nu aibă loc timp de mai multe luni, pentru că Italia va primi un termen până la care să îşi corecteze finanţele. UE nu a mai amendat o ţară din cauza bugetului.
Potrivit reglementărilor fiscale ale UE, statele membre trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB.

Statele cu datorii aflate peste acest nivel trebuie să le reducă într-un ritm satisfăcător. Datoria publică a Italiei, de 132% din PIB, este de peste două ori mai mare faţă de limita UE şi, potrivit Executivului UE, nu scade suficient de rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *