Insula grecescă Ithaca este o mică bijuterie amplasată în Marea Ionică care oferă un amestec fascinant de plaje paradisiace, ape turcoaz, trasee pentru drumeții, sate și orașe cu ritm lent care au devenit destinații turistice, mâncare bună și natură cu peisaje unice. În plus, aici veți găsi, multe situri istorice, descoperiri arheologice interesante, muzee și mânăstiri care pot fi vizitate .
Ithaca face parte din insulele Ionice și este una dintre cele mai mici ale arhipelagului, cu o lungime de doar 29 km, unde locuiesc peste 3000 de locuitori.
Pentru a descoperi Ithaca, călătoria poate începe din capitala Vathi, unde toate navele acostează în acest oraș frumos din partea de sud-est a insulei. Vathi este un oraș mic, reconstruit după cutremurul din 1953 care a distrus aproape tot. Vathi se dezvoltă în jurul portului său de agrement și se caracterizează prin casele sale pitorești colorate. Aici veți găsi o promenadă încântătoare, plină de restaurante și cafenele, precum și o multitudine de magazine și cluburi.
În Piata Centrală a orașului se află statuia legendarului Odiseu și bustul lui Homer, precum si numeroase taverne si magazine. Merită să vizitați: Muzeul de Arheologie care găzduiește diverse descoperiri antice din epoca miceniană până la cea romană, Muzeul de Folclor unde puteți vedea costume de epocă, mobilier tradițional și obiecte din tradiția maritimă a insulei, Muzeul Cultural care găzduiește o colecție de cărți rare.
De asemenea, puteți să vizitați orașul Perachóri care se află la doar 2 kilometri distanță de capitală, renumit pentru priveliștea sa spectaculoasă.
La cativa kilometri de Vathi găsiți plaja Filiatro, unul dintre lucrurile de vazut in Ithaca și în Grecia. Apele cristaline și o mică întindere de pietricele albe caracterizează această plajă minunată.
Printre alte locuri interesante de văzut pe insula Itacha se numără:
Anogi – un mic sat, situat la 500 de metri deasupra nivelului mării care se află la aproximativ 15 kilometri de Vathi. Aici veți descoperi prezența megaliților antici cu formă alungită (până la 8 metri înălțime). Merită să vizitați Biserica Adormirii Maicii Domnului în interiorul căreia se află câteva fresce excelent conservate, datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Mai departe, de la Anogi, începe un itinerar de excursie care se termină în Kioni, un alt sat foarte celebru;
Kioni este replica perfectă a capitalei Vathi , situată la aproximativ 24 km distanță. Fondat de locuitorii din Anogi la sfârșitul secolului al XVI-lea, Kioni este un sat pitoresc din partea de nord-est a insulei care se remarcă prin eleganța și atmosfera pe care o respiră. Potrivit multor vizitatori este cel mai frumos loc de pe insulă și cel mai râvnit din punct de vedere turistic. Economia locală se învârte în jurul portului său unde, pe timpul verii, acostează iahturi care vin din tot ținutul mediteranean. În lunile de vară, Kioni devine o zonă pietonală cu o notă cochetă.
Tranzitul auto nu este permis, motiv pentru care oricine dorește să ajungă aici trebuie să lase mașina în afara orașului. În apropierea satului se află biserica Agios Ioannis și mănăstirea Agios Nikolaos care merită vizitate;
Frikes este un mic port în spatele căruia se ridică satul pitoresc care păstrează chipul tradițional al așezărilor ionice. Mai presus de toate este o bază bună pentru cei care doresc să facă drumeții în Ithaca. Mai multe trasee frumoase de drumeții încep din acest sat;
Stravos (cel mai mare oraș din Ithaca) este o altă destinație obligatorie. Potrivit mitului, Ulise a locuit chiar aici și puteți vizita rămășițele palatului său (conform arheologilor greci ). Ele au fost descoperite abia în 2010. În piața orașului se află un bust al lui Ulise. De asemenea, merită văzute și biserica și plaja cu același nume – Stavros care, potrivit multor turiști este una dintre cele mai frumoase din arhipelagul Ionic;
Pestera nimfelor – Ithaca este plină de semne care leagă locurile de pe insulă de aventurile lui Ulise. Pestera nimfelor ( situata la sud de Vathi), se mai numeste si ,,pestera de marmura”. Peștera este decorata cu stalactite și re două intrări: una pentru zei și una pentru muritori. Potrivit lui Homer, Ulise a ascuns aici darurile pe care le-a daruit regele Alkinoos, ținutului Feakes;
Izvorul Arethousa (situat la sud de Vathi) este un loc simbolic al insulei. Potrivit legendei, acest izvor este locul unde Eumaeus, cel mai bun și mai credincios dintre slujitorii lui Ulise, obișnuia să aducă la apă porcii stăpânului său. Izvorul Arethousa este situat la poalele unui perete stâncos, abrupt la care se poate ajunge în puțin peste o oră de mers de capitala Vathi urmând indicatoarele rutiere pentru “Arethousa Spring”.
În ceea ce privește plajele, Ithaca are 100 km de coastă și este plină de golfuri înguste între stânci, mici golfuri de pietriș alb și stânci joase din care accesul la mare nu este dificil. Insula este muntoasă și acoperită cu tufiș mediteranean dens și parfumat. Aproape toate plajele din Ithaca sunt perfecte pentru o zi relaxantă la soare. De-a lungul coastei de sud-est, întâlniți Sarakiniko si Skinos, doua plaje superbe absolut de neratat în timpul unui sejur în Ithaca. De asemenea, nu trebuie ratate Agios Ioannis (aprox. 9 km de Vathi), Polis și plaja din Stavrós.
Plaja Gidaki este una dintre perlele insulei Ithaca. Este renumită în întreaga lume și inclusă printre cele mai frumoase plaje din Grecia. Această plajă este o întindere fabuloasă de pietricele mici și limpezi spălate de ape turcoaz strălucitoare, care poate fi acesibila doar cu barca de la Vathi.
La toate aceste plaje se adaugă multe golfuri la care se poate ajunge ușor cu barca. Apele cristaline din jurul insulei sunt locul ideal pentru scufundări, printre peștii colorați.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria din Ithaca încorporează elementele caracteristice tradiției gastronomice grecești care are o istorie veche de peste 4000 de ani și se mândrește cu materii prime excelente precum: uleiul de măsline, ierburi și condimente, fructe și legume, roșii, usturoi și brânzeturi. Nu trebuie ratate mâncărurile tipice precum musaka, souvlaki și choriatiki. Unul dintre deserturile tipice este Ravani (sau revani) – prajitura tradițională grecească cu griș și miere.
Cât privește cazarea, în Ithaca există numeroase spații de cazare care stau la dispozitia turiștilor dornici să descopere această superbă insulă.
În Ithaca nu există aeroport, cel mai apropiat aeroport este cel al insulei vecine Kefalonia. De acolo puteți lua feribotul către Ithaca. De asemenea, se poate ajunge cu feribotul din porturile: Patras, Lefkada sau Astakos. Printre companiile de transport maritim care ajung la Ithaca se numară: Strintzis Ferries, Endeavour Lines, Ionian Pelagos Lines, Agoudimos Lines, Kefalonian Lines si Hellenic Mediterranean Lines.
Din România puteți lua un zbor spre capitala Greciei – Atena. De acolo pleacă autobuzele pentru feriboturi către Kefalonia și mai departe către Ithaca. Pentru a călători în jurul insulei puteți să închiriați o mașină sau o motocicletă.
Clima din Ithaca este o climă mediteraneană cu ierni blânde, ploioase și veri calde și însorite.