Jamaica, ţară membră Commonwealth vrea să se desprindă de coroana britanică şi să devină republică

Externe

Jamaica, ţară membră a Commonwealth, vrea să se desprindă de coroana britanică şi să devină rapid o republică. Anunțul a fost făcut joi ministrul jamaican pentru afaceri juridice şi constituţionale, Marlene Malahoo Forte, pentru postul britanic Sky News, relatează AFP.

„A sosit momentul. Jamaica în mâinile jamaicanilor”, a declarat Marlene Malahoo Forte, precizând că guvernul de la Kingston are în vedere organizarea unui referendum cu privire la această chestiune începând din 2024.
Anunţul survine cu două zile înainte de încoronarea a regelui Charles al III-lea – suveran al Jamaicăi şi a altor 14 state din întreaga lume – care va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase la Londra.

„Mulţi jamaicani au nutrit o afecţiune călduroasă pentru regina Elisabeta a II-a”, a mai spus Malahoo Forte, amintind că regina se afla deja pe tron când Jamaica a devenit un stat independent, în 1962.
„Însă ei nu se identifică cu Regele Charles. El este cât se poate de străin pentru noi”, a adăugat ea.
Menţionând relaţia „complexă” dintre cele două ţări, ministrul jamaican a declarat că a deveni o republică înseamnă „a lua rămas bun de la o formă de guvernare care este legată de un trecut dureros de colonizare şi comerţ cu sclavi”.
În timpul unei călătorii a Prinţului William în Caraibe la începutul anului 2022, premierul jamaican Andrew Holness a declarat că tranziţia ţării sale la un regim republican este „inevitabilă”.

Turneul lui William şi al soţiei sale, Kate, a fost marcat de proteste, iar cuplului i s-a solicitat să-şi ceară scuze pentru trecutul marcat de comerţul cu sclavi al Regatului Unit.
Familia Regală Britanică nu şi-a cerut niciodată scuze în mod oficial, Regele Charles limitându-se să numească sclavia o „atrocitate teribilă”, în timp ce William şi-a exprimat „tristeţea profundă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *