Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg – NATO nu are niciun indiciu privind un atac intenţionat al Rusiei asupra României

Actualitate

NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac deliberat al Moscovei, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European, transmite Reuters.

“Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare”, a spus Stoltenberg în faţa eurodeputaţilor. Stoltenberg a subliniat însă riscurile pe care le implică loviturile aeriene ruse în vecinătatea atât de apropiată a teritoriului NATO.

“Aceasta demonstrează riscurile de incidente şi accidente’, a spus el. “Indiferent de acest rezultat (al anchetei), ceea ce am văzut, desigur, sunt multe lupte şi de asemenea atacuri aeriene aproape de frontierele NATO”, a adăugat secretarul general.

Ucraina a afirmat luni că drone explodaseră pe teritoriul României în timpul loviturilor aeriene ruse din cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail de peste Dunăre. Oficiali români au dezminţit iniţial afirmaţiile ucrainene, dar miercuri şi-au schimbat declaraţiile, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, spunând că fragmente din ceea ce ar fi putut să fie o dronă rusească au căzut pe teritoriul românesc, scrie Reuters.

Ministrul Angel Tîlvăr a declarat miercuri pentru Agerpres că în judeţul Tulcea au fost găsite fragmente dintr-un echipament ‘care ar putea fi asimilat unei drone’, probele urmând să fie analizate pentru a se stabili originea, capacitatea şi timpul echipamentului.

Rusia a executat lovituri aeriene cu rază lungă asupra unor ţinte din Ucraina după declanşarea invaziei anul trecut, iar Kievul a raportat că armamente ruse suspecte au zburat deasupra ori au căzut în ţări vecine de câteva ori, menţionează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *