Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg – vizită în Ucraina

Externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat, joi, 20 aprilie prima sa vizită, la Kiev, de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, ocazie cu care a subliniat sprijinul pe care Occidentul îl oferă Ucrainei, în contextul generat de recenta aderare la NATO a Finlandei, a 31-a țară membră, care are o graniță de peste 1.300 de kilometri cu Rusia.

„NATO vă este alături astăzi, mâine și atâta timp cât este nevoie”, a transmis Jens Stoltenberg, în cadrul vizitei efectuate la Kiev, prima de la începutul războiului, înainte de a-l invita pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO de la Vilnius din iulie, relatează The Guardian.
Stoltenberg a promis sprijin militar continuu pentru Ucraina, spunând că, până acum, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro.

La rândul său, președintele ucrainian, Volodimir Zelenski a spus că NATO trebuie să invite Ucraina să devină membră și să îi dea un calendar pentru aderare.
”Sunt recunoscător pentru invitația de a vizita summitul, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare. Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a spus președintele Ucrainei. El a adăugat că vede vizita șefului NATO ca un semn al dorinței de a ”deschide un nou capitol ambițios” pentru Ucraina și alianță”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *